Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dertig procent ggz-aanbieders weigert contract te sluiten met verzekeraar

Bert Bukman
Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten kijken kritischer naar contracten van zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een enquête van belangenvereniging LVVP. Van elke 10 respondenten zijn er slechts 7 bereid om een contract te sluiten.
LVVP
Fotolia

Vooral de krappe omzetplafonds werken volgens de LVVP beperkend op de capaciteit. In totaal wil dertig procent van de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten geen contract afsluiten met een verzekeraar. Dit aantal is voor 2018 hoger dan in 2016 en 2017.

De leden van de LVVP laten hun keuze onder meer afhangen van de hoogte van de omzetplafonds en de tarieven. Ook speelt een rol welke aanvullende eisen verzekeraars stellen en welke beperkingen ze opleggen.

Een op de vijf deelnemers aan de enquête van de LVVP zegt meer te willen werken als er geen omzetplafond zou zijn. De onbenutte behandelcapaciteit zou per behandelaar zo’n zes behandeluren per week bedragen.

Niet eenvoudiger

De LVVP klaagt al langer over de rol van de zorgverzekeraars. Na een eerder onderzoek werd zelfs beweerd dat de verzekeraars de zorg ‘kapot maken‘.

Ook nu weer laat de belangenvereniging weten dat de zorginkoop er niet eenvoudiger op is geworden, ondanks de roep om aanpassing van het systeem.

De gevolgen zijn ingrijpend van aard, aldus de LVVP. ‘Juridisering van de relaties, toename van kosten, toename van (tussentijdse) administratieve verplichtingen en steeds wisselende voorwaarden. Er is sprake van selectieve inkoop en contractering, waardoor het collectieve karakter van het stelsel onder druk komt te staan.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.