Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Deventer aanpak’ Wmo leidt tot beroering

Deventer wil vanaf 2015 werklozen en vrijwilligers inzetten voor de persoonlijke verzorging van ouderen en hulpbehoevenden. De reportage van actualiteitenrubriek Nieuwsuur over dit onderwerp zorgt voor veel beroering.
‘Deventer aanpak’ Wmo leidt tot beroering

In een uitzending van Nieuwsuur zegt wethouder Margriet de Jager van Deventer: ‘Persoonlijke verzorging is de begeleiding van mensen bij het wassen en aankleden. Maar ook bijvoorbeeld medische verstrekkingen die door professionals worden gedaan. Die kunnen straks ook door vrijwilligers en werklozen worden gedaan.’

Kamerpartijen
Diverse politieke partijen reageren in de uitzending geschokt op de plannen van Deventer. Mona Keijzer (CDA) en Otwin van Dijk (PvdA) vinden het bizar. De SP stelt dat het ‘levensgevaarlijk is om de persoonlijke verzorging over te laten aan de gemeenten.’

Reactie van Rijn
Het ministerie van VWS stelt in reactie op vragen van Nieuwsuur hierover het volgende: ‘De staatssecretaris werkt op dit moment de hoofdlijnen van de hervorming van de langdurige zorg uit in een nieuwe Wmo en nieuwe kern-AWBZ. In de nieuwe Wmo wordt een overgangsrecht opgenomen voor mensen die nu een indicatie hebben die doorloopt in 2015 of een herindicatie in dat jaar zouden krijgen. Dit overgangsrecht wordt in overleg met gemeenten en cliëntenorganisaties uitgewerkt.’

Hervormingen

Mensen die zijn aangewezen op hulp bij persoonlijke verzorging moeten kunnen blijven rekenen op hulp van goede kwaliteit door gekwalificeerde verzorgers. Dat de gemeente Deventer werklozen en vrijwilligers deze verzorging wil laten doen, is volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in strijd met dat uitgangspunt. Dat schrijft Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Hij benadrukt dat het beeld over de Deventer aanpak nadrukkelijk niet in overeenstemming is met de manier waarop de langdurige zorg volgens hem moet worden hervormd. Door die hervormingen worden de gemeenten in 2015 verantwoordelijk voor onder meer de lijfsgebonden zorg.

Deventer wethouder

De Kamer maakt zich grote zorgen over de berichten uit Deventer en wilde opheldering. Verantwoordelijk wethouder Margriet de Jager erkende woensdagavond tijdens een raadsvergadering in haar stad al dat zij het Deventer plan in Nieuwsuur, ’helemaal verkeerd naar buiten heeft gebracht.’ Zo is er volgens haar geen sprake van dat werklozen in Deventer onder meer katheters en luiers zouden moeten verwisselen. De Jager moest diep door het stof om te voorkomen dat zij weggestuurd zou worden.

5 REACTIES

  1. Dat is zeker niet de enige gemeente die zorg vragers tot wanhoop brengt.
    In zuidhorn en omstreken hebben ze groewpjes mensen,ook die geen zorg nodig hebben via de krant gevraagt mee te denken ,om vrijwilligers en familie de zorg op zich kunnen nemen.Ze zijn bij elkaar gevraagt en daar over gesproken.
    Ik vind dit walgelijk.De wet maatschappelijke ondersteuning en pgb zijn door gemeentes zelf in gevoerd zonder de rijks wetten te gebruiken.Mensen worden op verkeerde poot gezet,dat geld ook voor groningen.
    Uitspraken van rechters worden niet serious genomen en zeker niet uitgevoerd.
    Als ambassadeur van persaldo krijg ik mensen aan de telefoon die radeloos zijn.
    Als er meer naar gemeente,s gaat is het de verkeerde lijn.Daar zijn mensen op grote schaal de dupe van dat heb ik al vele malen in denhaag aangegeven.
    Ze moeten veel meer controlle krijgen op de uitvoering en die is super slecht,dat kun je op de site van elke gemeente inzien.
    Mijnheer van rijn ,aub doe er iets aan.Truus de jager heeft veel zorgen bij de zorg vragers los gemaakt bij de zorgen die mensen al hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb het voorspeld: de zorg naar de gemeenten wordt een gebed zonder einde; ze hebben niet kundigheid, niet de capaciteit, niet de financiele middelen; en als ze die fin. middelen wel krijgen, wenden ze die vaak aan voor speeltjes (voetbalclub, culturele hoofdstad e.d.) van de upperten uit de gemeenten; weer is de patient de dupe.
    Slaap maar door.

  4. Nee, wethouder, persoonlijke verzorging is GEEN begeleiding bij wassen en aankleden, persoonlijke zorg IS wassen en aankleden. Ik moet er niet aan denken dat een of andere mij onbekende persoon aan mijn lijf gaat zitten (trouwens ook niet dat die gaat kijken of ik het wel goed doe) Dit is de kat op het spek binden voor misbruikers!!!!!

  5. Deze wethouder is toch wel HET lichtende voorbeeld van hoe de politiek de ZORG voor de medemens beoordeelt : simpel en goedkoop , net als haar geest. Overigens mag zij toch blijven in Deventer, dankzij haar flexibele standpunt met een buigzaamheid van 180 graden , met dank aan het pluche-lijm .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.