Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

DG Kees van der Burg: ‘Op zoek naar oplossingen die zorg én cliënt ondersteunen’

Kees van der Burg is sinds 1 juni 2011 directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS. Hij is de opvolger van Iris van Bennekom.(Foto: René Verleg)
DG Kees van der Burg: 'Op zoek naar oplossingen die zorg én cliënt ondersteunen'

Hij omschrijft zichzelf als ‘een vrijzinnige jongen uit de Brabantse Biesbosch’. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen van 3 en 5 jaar en groeide op in een onderwijsgezin. Deze onderwijs-achtergrond heeft Kees gevormd. “Ik heb er een hekel aan als mensen iets doen, alleen maar omdat ik het zeg. Ik vind, je moet overtuigd zijn. Debatteren, beargumenteerde opties vergelijken, zoeken naar onderbouwde oplossingen: dat is mijn stijl. Ik houd van ingewikkelde puzzels en ben gefascineerd over hoe besluitvorming tot stand komt. Ik zoek altijd tegenkrachten, want daarmee kun je toetsen of oplossingen solide genoeg zijn.”

Kritisch en trots

Vlak voor de zomervakantie is Kees van der Burg inmiddels ter kennismaking bij diverse zorgaanbieders informeel op bezoek geweest. “Wat mij is opgevallen is dat mensen erg open zijn over hun bedrijfsvoering, ze geven ook aan waar het beter kan. De sector is kritisch op zichzelf, maar ik proef ook trots en enthousiasme.”

Loopbaan

Kees van der Burg studeerde bestuurskunde en specialiseerde zich in de economie van de collectieve sector. In 1991 werd hij op het ministerie van Financiën verantwoordelijk voor het financiële beleid rond de rijksbegroting. Van 2002 tot 2005 was hij bij VWS plaatsvervangend directeur Financieel-Economische Zaken. Daarna werd hij directeur van de directie Maatschappelijke Ondersteuning en richtte hij zich op maatschappelijke ondersteuning in het algemeen en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) in het bijzonder.

Van der Burg ziet raakvlakken tussen Wmo en langdurige zorg, hij noemt het streven om cliënten ondanks beperkingen te laten participeren in de samenleving. “Maar er zijn ook verschillen. In de langdurige zorg telt het aspect van de bedrijfsvoering zwaarder mee. Dat vind ik interessant.”

Systeemwijzigingen

Kees van der Burg realiseert zich dat het op dit moment voor de langdurige zorg niet bepaald makkelijk is. “Door systeemwijzigingen zoals het scheiden van wonen en zorg komt er veel op de zorg af. Het onderstreept het belang van In voor zorg! (het verbeterprogramma voor organisaties in de langdurige zorg van kenniscentrum Vilans en VWS, red.) als platform voor vernieuwingen die een antwoord bieden op veranderingen.”

In voor zorg! moet het lerend vermogen vergroten. In de geest van zijn Brabantse onderwijs-roots volgt hij dit effect kritisch. “Ik vind dat het aanbieden van kennis meer moet opleveren dan de optelsom van het individuele leervermogen. Is het lerend vermogen wel maximaal? Leert VWS voldoende van het veld? En heeft het veld genoeg handreikingen om kennis voor de eigen organisatie te vermeerderen? Ik wil het leer- en innovatievermogen met grote aandacht volgen en waar mogelijk bijdragen aan verbeteringen.”

Gedurfde beleidsagenda

In voor zorg! opereert in een episode dat de overheid de langdurige zorg flink op de schop neemt. Kees van der Burg omschrijft deze beleidsagenda als ‘gedurfd’. “De agenda geeft antwoord op een groot aantal vragen die al lang boven de markt zweefden. Bij oppervlakkige beschouwing zouden mensen kunnen zeggen dat er gehakt wordt in de voorzieningen. Maar het is niet zozeer snijden wat er gebeurt, het is vooral het beheersbaar houden van de kosten en daarmee van de voorzieningen. Het is al vaak gezegd en het is waar: als we niets doen, komt de zorg in enorme problemen. Het is dus zaak om juist die maatregelen te nemen die de kwaliteit verbeteren. Dát is de rode draad in de huidige beleidsagenda.”

Impact-analyses

Hij vervolgt: “Door in alle ombuigingen thema’s duidelijk te benoemen en te zeggen waar het op staat, prikkel je de creativiteit en flexibiliteit.” Deze stelling komt niet uit de lucht vallen. Kees van der Burg: “We hebben onlangs samen met tien zorgaanbieders impact-analyses gemaakt. Dat zijn analyses die laten zien wat de gevolgen zijn van het nieuwe beleid. Als je de uitkomsten goed bestudeert, merk je dat het anders inzetten van budgetten meteen leidt tot meer creativiteit en flexibiliteit. Het leert trouwens ook dat VWS een voorspelbare en betrouwbare partner moet zijn.”

Laboratorium

Kees van der Burg en zijn collega’s gaan binnenkort nog een stap verder. “De ene zorgorganisatie heeft meer en de ander minder met het nieuwe beleid te maken. Maar er zijn ook organisaties die door hun veelzijdige aanbod met alle aspecten van het VWS-beleid te maken hebben. Met twee of drie van deze organisaties willen we komend najaar heel precies in kaart brengen wat de cumulatie van het nieuwe beleid bij hen voor effecten heeft op de bedrijfsvoering en op het bedienen van de cliënten. Een soort laboratorium dat laat zien wat beleidsmutaties betekenen voor de aanbieders.”

Details

Hij verwacht leerzame uitkomsten. Niet zozeer in de zin dat ingezet beleid in de praktijk goed of fout uitpakt, maar juist op microniveau. “We denken als beleidsmakers de effecten te kennen, maar het gaat bij stapelingen van maatregelen soms onverwacht fout in de details. Dat is niet alleen bij ons zo, maar bij elke organisatie die grote veranderingen doorvoert. We willen de uitkomsten van de analyses omzetten in een praktische checklist, waarmee zorgaanbieders en beleidsambtenaren sneller en met grotere precisie kunnen controleren of het beleid op de gewenste manier aansluit op de praktijk.”

Haast wetenschappelijk

Impact-analyses en effect-vergelijkingen zoals Kees van der Burg ze voorstaat, zijn een haast wetenschappelijke manier om te toetsen hoe het beleid in de praktijk kan worden vertaald. En dat is precies wat deze pleitbezorger van onderbouwde argumenten nodig vindt om de sector optimaal van dienst te zijn. “Ik hecht waarde aan kwaliteit en innovatie. Ik haat prutswerk, want daarvoor is de sector veel te mooi en te belangrijk.” (Rob van Es/In voor zorg!)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Impact-analyses en effect-vergelijkingen en prutswerk plaatst Kees van der Burg bij elkaar. Dat is terecht, want degelijke analyses zijn verschrikkelijk moeilijk. Geef ‘onderzoekers’ een belang bij een bepaalde uitkomst en je kunt er gerust op zijn dat dat er ook uit komt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.