Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale bijsluiter moet therapietrouw verhogen

Mark van Dorresteijn
Informatie over medicijnen in de vorm van animatie moet meer duidelijkheid brengen over het gebruik van een medicijn. Door het gebrek aan kennis en motivatie weg te nemen ontstaat er een hogere therapietrouw, zo redeneert ontwikkelaar Kindermedicijn.
Digitale bijsluiter moet therapietrouw verhogen

Het concept heet Beeldsluiter en is ontwikkeld door de organisatie Kindermedicijn. Het idee is bedacht om geneesmiddelgebruikers op efficiënte wijze en in heldere, begrijpelijke taal te kunnen informeren over de werking en het gebruik van een middel. Op dit moment worden veel geneesmiddelen niet volgens de voorschriften gebruikt, waardoor het resultaat van de behandeling soms niet optimaal is en er soms schadelijke bijwerkingen kunnen ontstaan.

Animatie

De informatie in de Beeldsluiter wordt weergegeven in de vorm van een animatie gebaseerd op de officiële bijsluiter die standaard bij geneesmiddelen wordt geleverd. De kijker kan leren waarvoor het middel is bedoeld, hoe het middel moet worden gebruikt, wanneer het middel beter niet kan worden gebruikt en welke bijwerkingen kunnen worden verwacht. De gesproken tekst wordt tevens ondertiteld, zodat ook gebruikers met gehoorproblemen gebruik kunnen maken van de Beeldsluiter. De Beeldsluiter is vrij toegankelijk via het internet en kan zowel op de computer, tablet als smartphone worden geraadpleegd.

Laagdrempelig

In het afstemmen van de Beeldsluiter gaat speciale aandacht uit naar laaggeletterden, omdat deze groep mensen de schriftelijke bijsluiter als ingewikkeld ervaren. De informatie aangeboden in de Beeldsluiter is laagdrempelig, zodat deze ook door laaggeletterden wordt begrepen. Om de informatieoverdracht voor laaggeletterden te bevorderen worden de richtlijnen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aangehouden.

Taalbarrières

Kindermedicijn lanceerde op 1 maart zijn eerste Beeldsluiter, de bijsluiter in beeld. Deze Beeldsluiter is gebaseerd op een geneesmiddel van Novartis Oncology. Het geneesmiddel waarvoor deze beeldsluiter is ontwikkeld, wordt ook ingezet voor de behandeling van allochtone Nederlanders die niet altijd de Nederlandse taal volledig machtig zijn. Om deze doelgroep  goed te bereiken is deze Beeldsluiter daarom nu in het Nederlands, Engels, Arabisch, Farsi, Kurmanci, Turks en Indonesisch beschikbaar. De Beeldsluiter kan in meerdere talen worden geproduceerd om eventuele taalbarrières weg te nemen, alsook om immigranten te voorzien van medische informatie in een voor hun vertrouwde taal.

Voorbeeld

De eerste twee beeldsluiters zijn te bekijken op www.beeldsluiter.nl met de code:

EXJADE: EU/1/06/356/001

MIRENA: RVG 16681

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.