Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dit kunnen werknemers zelf doen om een burn-out te voorkomen

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
Het aantal burn-outs neemt flink toe. Ook in de medische wereld is het een aanhoudende zorg. Madelon Otto promoveerde op de acties die werknemers zelf kunnen ondernemen om een burn-out voor te zijn.
burn-out
Foto: Monika Wisniewska / stock.adobe.com

Als HR-manager Benelux bij de Bodyshop

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Het moet geleidelijk duidelijker worden, dat deze problematiek zich breed over de jeugd en de jongere generaties werknemers is gaan verspreiden en ook een heel democratisch patroon in de demografische verspreiding toont.
      Omdat we tegelijkertijd een enorme toename aan lichamelijke problemen zien bij deze leeftijdscategorieën, moet er wel sprake zijn van ontwikkelingsstoornissen die hen weghouden bij volledige lichamelijke en geestelijke weerbaarheid. Het RIVM waarschuwt al lang voor de brede gevolgen van de sedentaire leefstijl bij de jeugd op het lichaam tot kanker aan toe.
      Waarom is de huidige Westerse jeugd minder Leistungsfaehig, Belastungsfaehig en Anspruchsfaehig in lichamelijk en in geestelijk opzicht dan bijvoorbeeld de naoorlogse jeugd? Natuurlijk spelen de sterk veranderde factoren in de leefstijl een heel belangrijke rol om de zichtbare en onzichtbare karakteristieken van het gemiddelde fenotype zo anders te maken. Tv, chilbanken, brommers, auto’s, computerisatie, digitalisatie,smartware, games en nog veel meer heeft de jeugd tot de meest zittende jeugd ooit gemaakt. Onze kinderen zijn zelfs Kampioen Zitten in |Europa (RIVM).
      Maar ook is de opvoeding sterk veranderd en verminderde hierdoor ook de kans om mentaal weerbaar te worden en te blijven. Of je het nu de verwencultuur of de patatjeugd noemde, grootouders gruwden van deze omslag in opvoedcultuur. Het Onderwijs verloor haar kracht om de kinderen sterk en gezond en mentaal weerbaar aan de maatschappij af te leveren. En de “Zorg”? Die wendde zich af van preventie en hygienedenken (de Gezondheidsleer) en stortte zich vol op oplossingen en geld verdienen in de Ziekteleer. Vroeg of laat levert dit slachtoffers en spijtoptanten op. Laat is nu. Maar goed zichtbaar door Corona.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.