Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DNB dwarsboomt ambitie Schippers

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief] De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat zorgverzekeraars met veel risicovolle verzekerden hogere buffers opbouwen. Daarmee dwarsboomt DNB het streven van minister Edith Schippers van VWS om van chronisch zieken gewilde klanten te maken.
DNB dwarsboomt ambitie Schippers

Zorgverzekeraars die veel chronisch zieken in hun verzekerdenbestand hebben, worden daarvoor onvoldoende gecompenseerd in het huidige zorgstelsel. Deze verzekerden zijn voorspelbaar verliesgevend en daarmee financieel gezien onaantrekkelijk. Het stimuleert verzekeraars tot risicoselectie, waardoor de kwaliteit van zorg voor deze patiënten in gevaar komt. Minister Schippers van VWS maakte onlangs bekend dat ze het risicovereveningsstelsel daarom wil aanpassen. Ze wil ‘forse stappen maken’ om verzekeraars met veel kwetsbare patiënten als verzekerden beter te compenseren. Die worden dan gewilde klanten. Verzekeraars zullen hun best gaan doen de zorg voor deze patiënten goed te organiseren.

Brede steun

Het streven van de minister krijgt brede steun in de Tweede Kamer, zo bleek tijdens een Algemeen Overleg op 4 maart. Maar DNB dwarsboomt dat beleid, hielden enkele Kamerleden Schippers voor. Dat heeft te maken met de strengere solvabiliteitseisen – Solvency II in vakjargon – die vanuit Brussel aan financiële instellingen worden gesteld. DNB vertaalt die eisen als onafhankelijk toezichthouder naar de Nederlandse situatie. ‘Keek’ Solvency I alleen naar de schadelast die verzekeraars hebben, bij Solvency II spelen de ‘operationele risico’s’ een rol. Verzekeraars met veel risicovolle verzekerden moeten meer reserves opbouwen om tegenvallers op te vangen. De risicoverevening neemt een deel van dat risico weg, namelijk veertig procent. Dat scheelt verzekeraars twee miljard euro aan extra buffer.

Deksel op hun neus

Maar toch, verzekeraars die doen wat Schippers wil, ‘krijgen nog steeds het deksel op hun neus’, concludeert Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks). ‘Het is een mooi streven, maar u lost het probleem niet op.’ ‘Verzekeraars die veel kwetsbare patiënten aantrekken worden gestraft’, waarschuwt ook Hanke Bruins Slot (CDA). Volgens Kamerlid Renske Leijten (SP) is de kern van het probleem dat verzekeraars in het zorgstelsel de regie hebben. Als er in 2006 was gekozen voor een publiek stelsel, dan had dit probleem niet gespeeld.

Schippers zit in een lastig pakket. De DNB als onafhankelijke toezichthouder op andere gedachten proberen te brengen, is volgens haar geen begaanbare weg. Ze zegt de Kamer een onderzoek toe naar de positie van kwetsbare verzekerden in het zorgstelsel. De NZa doet al onderzoek naar vormen van risicoselectie door verzekeraars. In een Kamerbrief in juni wil de minister de resultaten bekendmaken en oplossingen presenteren.

Geheime agenda

Verder willen de Kamerleden Bruins Slot en Reinette Klever (PVV) weten of de minister er een geheime agenda op nahoudt om de restitutiepolis af te schaffen. Maar dat is de minister niet van plan. Ze wijst erop dat de naturapolis het fundament van het zorgstelsel is. Die geeft verzekeraars de mogelijkheid om bij de zorginkoop goede contracten te maken met zorgaanbieders over prijs en kwaliteit. ‘Ik heb zelf een naturapolis en ik hoop dat verzekeraars er in hun voorselectie voor zorgen dat ze goede zorg inkopen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.