Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Doorstart landelijk epd mislukt wegens geldgebrek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er is niet voldoende geld beschikbaar om het landelijk epd voort te zetten. Dit betekent dat de hele infrastructuur per 1 januari 2012 niet meer beschikbaar is. Hiermee is de doorstart van het landelijk epd mislukt.
Doorstart landelijk epd mislukt wegens geldgebrek

Dit maakte Nictiz vandaag bekend. Op 5 april 2011 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel EPD verworpen. De koepels voor apothekers, huisartsen en huisartsenposten hebben toen geprobeerd om samen met Nictiz voldoende financiele garanties te regelen om de infrastructuur te kunnen behouden. Dit is niet gelukt.

Te weinig animo

Bij voortzetting komen de kosten voor het gebruik van de infrastructuur voor rekening van de zorgaanbieders. Tot nu toe werden deze kosten door het ministerie van VWS betaald. Begin november verklaarden 52 procent van alle huisartsen, 54 procent van alle apotheken, 74 procent van alle huisartsenposten en 9 procent van alle ziekenhuizen zich akkoord met een doorstart. In totaal werd een financiële garantie van 5,6 miljoen euro als budget voor 2012 verkregen. De minimaal noodzakelijke budgetgarantie was echter 7,2 miljoen euro. In totaal is voor 2012 een budget nodig van 10 miljoen euro. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Kamer ziet uit naar besluit doorstart EPD

Huis-aan-huisbrief over mogelijk doorstart EPD

Geen goed EPD in penitentiar psychiatrische centra

LHV: Onjuist bericht over EPD

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

7 REACTIES

  1. Een waterdicht systeem zal je nooit krijgen. Op het moment dat je een waterdicht ICT-systeem DENKT te hebben , is het al weer verouderd. Hackers blijf je houden en dat is de Marktwerking , die ons allen bezig blijft houden. Goed voor de Economie en de ICT Wereld.De Politiek roept van alles , maar een waterdichte oplossing hebben ze niet. Dus … blijven Debatteren en zo aan het werk blijven !

  2. Lees alle reacties
  3. Willem Jan,
    Nictiz is inderdaad, helaas, een in zichzelf gekeerde organisatie geweest. Ik stond in 2001 op HIMSS toevallig naast ze toen ze benaderd werden door een op dat moment zeer sucesvol bedrijf in personal health records (care key) ) de reactie van Nictiz was om zeer uit de hoogte te zeggen “dat ze daar geen interesse in hadden”. Gezien het succes van dat bedrijf had het minstens interssant kunnen zijn voor Nictiz om in gesprek te gaan.

  4. @Bob: je hebt helemaal gelijk, maar Nictiz is vergeten goed te reageren op signalen dat een landelijke opzet wellicht een brug te ver zou zijn.
    Ook hebben zij weinig gedaan met initiatieven, die hen verder konden helpen. Ik kan daar uit eigen ervaring over meepraten.
    Vergeet bovendien niet dat ook alle kennis en software van het Zorgpasproject ongebruikt in een bureaulade liggen.
    “Lessons learned” uit deze projevcten moeten leiden naar een weg die wél een goed en inzichtelijk EPD oplevert.
    In dat opzicht hoef je weinig te verwachten van de oude garde die oude systemen graag als nieuw verpakt, maar lekker blijft denken binnen de muren van zorginstellingen.

  5. Als je goed kijkt wie jarenlang de pleitbezorgers voor het landelijk EPD zijn geweest dan is het opmerkelijk dat het uiteindelijk niet is gelukt. Dat wijst op een, uiteindelijk, in zichzelf gekeerde procesvoering, waar geen vertrouwen meer aan kon worden gehecht. De Eerste kamer aanwijzen als bron van al het kwaad is daarom niet juist. Zou het misschien zo kunnen zijn dat het de EPD architecten, strategen en communicatie-experts zelf zijn, die het schip na bijna 10 jaar (!) niet meer konden keren? Er is in die periode zelfs een moment geweest dat het ministerie van VWS ingreep. En letterlijk een soort van regie ging voeren in- en vanuit eigen huis. Kennelijk heeft dat juist een stuk verkokering bevorderd in plaats van succes dichterbij gebracht. Het wachten is dan ook op een tweede witboek dat alle EPD successen samenvat. Het eerste stond 10 jaar geleden aan de bron van Nictiz, dat de ontwikkelingen tot dan toe, lees: het falen, in een bloemlezing verpakte. Daarom de vraag: what’s next? Want eerlijk is eerlijk, het is doodzonde dat de gerealiseerde techniek van de landelijke infrastructuur als winkeldochter de vergetelheid wacht.

  6. Inderdaad, dat geld had beter gebruikt kunnen worden. Maar ik ben de 1e Kamer toch erg dankbaar want de waarde van het hebben van controle over de inhoud van mijn dossier en wie dat mogen inzien is niet in geld uit te drukken. De fout ligt dus niet bij de 1e Kamer, maar bij de ontwikkelaars die de belangen van de patienten onvoldoende hebben meegewogen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.