Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Dramatisch dat arts patiënt behandelopties onthoudt’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
‘Het kan niet zo zijn dat medisch specialisten om financiële redenen besluiten patiënten behandelopties te onthouden. Dat is dramatisch en niet van deze tijd’, zegt Anemone Bögels, directeur van Leven met kanker.
Anemone Bögels
Anemone Bögels

Bögels reageert op het nieuws dat de helft van de darmkankerpatiënten niet het dure middel Avastin krijgt, omdat ziekenhuizen daar geen geld voor hebben. Dat blijkt uit nog niet-gepubliceerd onderzoek van Kees Punt, hoogleraar interne geneeskunde in het AMC, met wie Zorgvisie dinsdag een interview publiceerde.

Artsen beslissen voor patiënt

‘Het is schokkend dat patiënten niet de aangewezen behandeling krijgen en ook niet geïnformeerd worden over deze behandelmogelijkheden’, zegt Bögels. ‘Artsen moeten patiënten altijd informeren over alle relevante behandelopties, met alle voor- en nadelen voor overleven en de kwaliteit van leven. Gemotiveerd afwijken van een richtlijn in overleg met de patiënt is prima, want passende zorg vraagt om samen beslissen. Het kan echter niet zo zijn dat de specialist voor de patiënt beslist en dan ook nog op niet-medische gronden, maar op basis van geld. Dat is dramatisch en niet van deze tijd.’

Passende zorg

De patiëntenvereniging Leven met kanker vindt dat dure kankermiddelen beschikbaar moeten zijn voor alle mensen die daarvoor in aanmerking komen.  ‘Als in vijftig procent wordt afgeweken van de richtlijn roept dat terecht de vraag op of er sprake is van passende zorg. Wij houden aanbieders en verzekeraars samen verantwoordelijk voor toegang tot passende zorg.  Het mag niet uitmaken of je kanker krijgt in Lutjebroek of in Amsterdam. Als dat wel zo is, dan faalt het zorgstelsel.’

Dinsdagavond was Punt te gast in Nieuwsuur. Een anonieme oncoloog uit een onbekend ziekenhuis bevestigde in de uitzending dat ziekenhuisdirecties de artsen onder druk zetten om de dure behandeling niet te geven. Zorgvisie sprak maandag met professor Punt naar aanleiding van een ingezonden brief in NRC Handelsblad afgelopen weekend.

2 REACTIES

  1. De zorg die door zorginstelingen mag worden geleverd wordt in grote mate bepaald door de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars sturen, gesteund door het huidige regerinsbeleid, hoofdzakelijk op het laag houden van kosten. Hierdoor loop je dus ook kans niet de behandeling te krijgen waar je als verzekerde wel recht op hebt. 
    Oplossing: wees mondig, vraag aan de zorgverlener waarom iets niet kan en zoek de publiciteit als je op financiele gronden het bos wordt in gestuurd. Verzekeraars en zorgaanbieders zijn allergisch voor negatieve publiciteit. 

  2. Lees alle reacties
  3. ‘Dat is niet van deze tijd’ Leuk gesproken. De waarheid is echter dat het wel van deze tijd is. Deze tijd waar zorgverzekeraars de scepter zwaaien en beslissen over leven of dood op basis van financieele overwegingen. Ik ben ook directeur van een zorginstelling. In de GGZ. Kom maar eens bij ons kijken. Zv bepalen welke diagnose mag, welke diagnoses vergoed worden, welke behandeling vergoed wordt, hoeveel zorg, door wie verricht, etc etc etc etc etc. Het is van deze tijd en ‘deze tijd’ is ziek maar deze patient wil niet worden behandeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.