Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dreigende kernramp bemoeilijkt hulpverlening Japan

Mark van Dorresteijn
Hulpverleners twijfelen of zij naar Japan moeten afreizen nu de onzekerheid rondom de kerncentrales toeneemt.
Dreigende kernramp bemoeilijkt hulpverlening Japan

Explosies bij drie reactoren en problemen bij nog eens twee andere reactoren van de kerncentrale Fukushima, zorgen voor aarzeling onder hulpverleners. Een Duits team dat de inzet van de International Search and Rescue (ISAR) zou voorbereiden, heeft afgelopen maandag de vlucht naar Tokio geannuleerd. De hulpverleners willen eerst meer zekerheid over de situatie rond de kerncentrales.

Signi Speurhonden

Ook Signi Speurhonden zegde de reis af. “Er is nog heel veel onzekerheid over de kernreactoren”, aldus Janette Kruit tegenover de NOS. “Daarom hebben we besloten om de reis uit te stellen. Op dit moment is het nog niet duidelijk genoeg waar we ons aan blootstellen en we moeten wel goed na blijven denken.” Volgens Kruit is het nog wel zinvol om te gaan. “De honden kunnen ontdekken of personen nog leven. Wij kunnen tegen de reddingswerkers zeggen ‘in die hoek moet je zijn’, zodat ze vanuit daar verder werken.”

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder Grenzen laat weten dat zij geen Nederlandse artsen in de regio heeft zitten. “We werken vooralsnog met Japanse grondteams”, legt woordvoerder Rolinda Montsma uit. Op dit moment zijn ze op honderd kilometer afstand van kerncentrales. We houden ze overigens minimaal op dertig kilometer afstand. Daarnaast hebben we evacuatieroutes opgesteld voor als het echt mis gaat.” De organisatie laat verder weten dat zij bezig zijn een basis op te zetten voor mobiele medische hulp.

LTFO

Mensen van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) zouden eveneens van dienst kunnen zijn in het rampgebied, maar de Japanse overheid heeft nog geen hulp gevraagd aan Nederland. Wel heeft Nederland meerdere keren aangegeven dat het bereid is een bijdrage te leveren. Volgens het LTFO heeft Japan ervoor gekozen om geen algemene hulpverzoeken te doen, maar specifieke hulp te vragen aan enkele landen. Het land zou geen prijs stellen op ongevraagde hulp. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.