Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Driekwart gemeenten heeft wachtlijst voor jeugdzorg

Redacteur Zorgvisie
Bij veel gemeenten is het budget voor de jeugdzorg op, terwijl er steeds meer kinderen zijn die de zorg nodig hebben. Bij driekwart van de gemeenten is er daardoor een wachtlijst ontstaan, melden Binnenlands Bestuur en de NOS.
Jeugdzorg 660 Istock
Foto: iStock

De media hielden een enquête onder 228 gemeenten. In driekwart van die gemeenten is de zorgvraag van kinderen en jongeren gestegen en bovendien zwaarder geworden. Volgens de gemeenten worden komen er meer jongeren in de jeugdzorg terecht doordat de wijkteams meer zien en daarbij hulp inschakelen. Dat de budgetten inmiddels opraken, betekent voor veel gemeenten dat ze geld uit andere ‘potten’ zoals de Wmo moeten overhevelen om de jeugdzorg te kunnen betalen.

Wachtlijst instellen

Volgens Binnenlands Bestuur is 75 procent van de gemeenten daarom van plan om de toestroom van jongeren te beperken. Ze willen strengere afspraken maken met zorgaanbieders en sterker inzetten op preventie. Maar er zijn ook gemeenten die de wachtlijsten tijdelijk willen laten oplopen, of die een patiëntenstop willen invoeren. Hoewel driekwart van de gemeenten al een wachtlijst heeft, en de helft die lijst onverantwoord noemt, vindt geen enkele gemeente dat de toegang onvoldoende geregeld is.

Tekorten jeugdzorg 2018

Ook voor 2018 verwachten veel jeugdzorgaanbieders een tekort: 87 procent denkt ook volgend jaar niet genoeg te hebben aan het budget. Ze willen daarom meer tijd om een innovatiever en passender zorgaanbod te regelen. Daarnaast willen ze investeren in preventie, zodat er een duurzamere oplossing wordt gevonden.

Eerdere problemen jeugdzorg

Vorig jaar trokken gemeenten ook al aan de bel over de jeugdzorgbudgetten. Toen bleek dat vooral het woonplaatsbeginsel een probleem was. Daardoor maakten sommige gemeenten veel grotere kosten voor jeugdzorg dan andere. Er was daarvoor een compensatieregeling opgesteld, maar die ging de nadelige effecten van het woonplaatsbeginsel maar ten dele tegen, stelden de gemeenten. Staatssecretaris Van Rijn liet in februari dit jaar weten dat het woonplaatsbeginsel voor januari 2019 moet worden herzien. Tot die tijd hebben de 42 jeugdzorgregio’s zelf afspraken gemaakt die de continuïteit van zorg moeten verzekeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.