Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Dure medicijnen ten koste van andere zorg’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Alle medicijnen die duurder zijn dan 13.000 pond per jaar, leiden tot verlies van levenskwaliteit bij andere patiënten. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
'Dure medicijnen ten koste van andere zorg'
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Wetenschappers van de Universiteit van York hebben uitgerekend dat de Britse nationale zorgverzekeraar NHS teveel betaalt voor dure nieuwe geneesmiddelen. De uitgaven aan dure medicijnen berokkenen schade aan patiënten met andere aandoeningen omdat voor hen minder geld beschikbaar is.

Schade

De toenemende druk om nieuwe geneesmiddelen toe te laten voor prijzen die te hoog zijn brengt alleen maar meer schade toe aan alle andere NHS-patiënten,” aldus prof. Karl Claxton, mede-auteur van het onderzoek. Hij hekelt de druk vanuit de politiek. In Nederland heeft onder meer bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC al gewaarschuwd dat de uitgaven aan nieuwe dure medicijnen een steeds groter deel van het ziekenhuisbudget opslokken.

13.000 pond

De onderzoekers van de Universiteit van York hebben uitgerekend dat de NHS voor een levensjaar in goede gezondheid (1 QALY) ongeveer 13.000 pond betaalt. Dat is omgerekend 17.660 euro.  Tot nog toe gaat NICE (National Institue for Health and Care) bij haar berekeningen uit van een grens van 30.000 pond ofwel bijna 41.000 euro per Qaly. Alle uitgaven aan medicijnen die omgerekend boven 13.000 pond per jaar uitkomen, gaan ten koste van andere patiënten en cliënten.

Kwaliteitsverlies

De onderzoekers hebben becijferd dat 10 miljoen pond aan investeringen in dure medicijnen per saldo tot een verlies van 444 QALY’s leiden. Het onderzoek is gefinancierd door ondermeer het National Institute of Health Research (NIHR).

1 REACTIE

  1. Enerzijds is het goed dat er weer aandacht besteed wordt aan de kosten van behandeling. Anderzijds is de (impliciete) stelling dat >alle< medicijnen die duurder zijn dan € 17.660 (per patient) per jaar niet meer vergoed zouden moeten worden véél te kort door de bocht.
    De maximale kosten van behandeling per (resterend levens)jaar zouden afhankelijk moeten zijn van de werkzaamheid (geneest het de ziekte of verlicht het slechts enkele symptomen waar men bijwerkingen voor terugkrijgt?), en van de incidentie van de ziekte (de mate waarin de ziekte vóórkomt).
    Een formule die daar wel rekening mee houdt staat beschreven op https://gezondezorg.org/behandelkostenmaximering. Waar ook een verhandeling in is opgenomen over de (on)mogelijkheden van het reguleren van de medicijnprijzen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.