Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Dure medicijnen voor kanker niet naar ouderen

Redacteur KinderopvangTotaal
Oudere mensen met kanker blijken dure geneesmiddelen vaak niet te krijgen, hoewel die wel effectief kunnen zijn. De foutieve redenering is dat de medijnen niet zouden matchen met andere aandoeningen van de oudere patiënt.
Dure medicijnen voor kanker niet naar ouderen

Als reden om een kankermedicijn niet te geven, wordt genoemd dat veel ouderen ook andere aandoeningen hebben, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten. Dit maakt hen, samen met de afname van het lichamelijk en psychisch functioneren, kwetsbaar. Volgens professor Carin Uyl-de Groot van het Erasmus MC is dat niet zo.

Wel effectief

Het instituut for Medical Technology Assessment (iMTA) van de Erasmus Universiteit heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van medicijnen bij de ziekte van Kahler. Volgens Carin Uyl-de Groot, hoogleraar toegepaste gezondheidstechnologie, kunnen de geneesmiddelen wel degelijk effectief zijn, ook bij kwetsbare senioren. Het gaat volgens haar om een groep medicijnen waarvan de gemiddelde prijs op 22.000 euro per patiënt per jaar bedraagt. Ziekenhuizen krijgen daarvoor extra geld, maar daarvan profiteren ouderen minder, zo blijkt uit het onderzoek over de periode 2004-2009.

Gebrekkige kennis

De hoogleraar constateert daarnaast dat relatief gezonde ouderen nieuwe medicatie vaak niet krijgen. Volgens Uyl-De Groot is er een gebrek aan kennis over de werkzaamheid van kankermedicijnen bij meerdere aandoeningen. “Bij 18 procent van de ziekenhuizen is het gewoon beleid dat niet te geven aan ouderen.” Toch zouden ook deze medicijnen bij ouderen effectief kunnen zijn, denkt zij. Daarbij verwijst ze naar een studie van het Erasmus MC, waarbij oudere leukemiepatiënten lagere doseringen medicijnen kregen. “Een aantal ouderen bleek daar wel degelijk goed op te reageren.” Verder doen vooral jonge, relatief gezonde deelnemers mee aan wetenschappelijk geneesmiddelenonderzoek. Daarom blijft de kennis over de effectiviteit van de middelen ook achter. (Zorgvisie – Carolien Stam / Foto: ANP Lex van lieshout)

Lees meer

Gevaarlijke bijwerkingen kankerbehandeling door andere medic…

‘Lage prijzen medicijnen leiden tot schaarste’

CVZ: veel meer dure medicijnen onder de loep

Meer dan 100 meldingen over dure medicijnen

5 REACTIES

  1. Ruim 8 jaar geleden is bij mij de ziekte van Kahler (MM)vastgesteld.
    Ik zou graag willen weten welke ziekenhuizen vallen onder de genoemde 18 % voor het geval dat ik daarmee te maken krijg. Lijkt mij ook goed voor nieuwe Kahler-patienten als deze nog een keuze moeten maken.

  2. Lees alle reacties
  3. Prima punt van mevrouw Uyl-De Groot, ook al kun je er stellen dat deze ouderen hun fair-share hebben opgebruikt, of dat de toegevoegde waarde van hun extra kwaliteitsgecorrigeerde levensjaar kleiner is. Ik vind dat niet en ik wens degene die dat standpunt in het openbaar durft te verdedigen veel sterkte.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.