Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Dwaalpreventie geeft cliënten en personeel meer vrijheid

Mark van Dorresteijn
Ouderen met dementie ervaren de vrijheid om te gaan en staan waar zij willen. Zorgverleners hoeven de cliënten daarbij niet constant in de gaten te houden. Dwaalpreventie van Telezorg, opvolger van dwaaldetectie, zorgt hiervoor. Het project is aangemeld voor de Spider Award 2012.
Dwaalpreventie geeft cliënten en personeel meer vrijheid

Dwaalpreventie werkt als volgt. Dementerende ouderen krijgen een tag in hun schoenen, kleding of om hun pols of nek wanneer zij niet meer door elke deur heen mogen. Het gaat bijvoorbeeld om het trappenhuis of de uitgang van de zorginstelling. Als zij met deze tag in de buurt komen van een “verboden deur”, dan sluit deze automatisch. Zorgverleners hoeven hierdoor niet elke deur achter zich op slot te doen. Voor bewoners geeft dit minder het gevoel dat zij opgesloten zitten. Ze voelen zich hierdoor vrijer, stelt Sjoerd Custers, technisch productmanager bij Telezorg. ‘En mochten zij toch nog door de deur lopen omdat iemand de deur open houdt of wanneer er toevallig bezoek binnenkomt, dan wordt automatisch dwaaldetectie ingeschakeld en krijgt de zorgverlener alsnog een melding.’

Tijd voor kwalitatieve zorg

Zorgverleners hoeven dankzij dwaalpreventie niet constant achter cliënten aan te gaan. Custers: ‘Wanneer een instelling alleen gebruikmaakt van detectie, krijgen de hulpverleners een melding op de handset dat iemand in de buurt is van een deur, ook als die persoon niet door de deur gaat. Van de zorgmedewerkers wordt verwacht dat zij direct in actie komen. Dit kost veel tijd die zij beter kunnen gebruiken voor het leveren van kwalitatieve zorg. Bovendien is het niet prettig voor bewoners als zij constant bij deuren worden weggehaald.’ Een ander voordeel van het systeem is dat dementerende ouderen langer binnen de open afdeling van een zorginstelling kunnen blijven. Door leefcirkels in te stellen, kunnen zij veilig op hun oude plek blijven wonen. Verhuizen is vaak erg ingrijpend en zorgt voor achteruitgang. Dat kan hiermee voorkomen worden. Bij TanteLouise-Vivensis worden leefcirkels al op een succesvolle manier toegepast.

Eenvoudig aanpasbaar

Het systeem is voor elke cliënt persoonlijk aanpasbaar door verzorgenden of een afdelingshoofd. ’s Nachts mag een cliënt bijvoorbeeld de groepswoning niet verlaten, overdag wel. Deuren die overdag geopend zijn, sluiten voor die cliënt ‘s nachts wel. Het is precies instelbaar of en wanneer een cliënt een deur door mag. Dit systeem is bewust heel eenvoudig gehouden waardoor de acceptatie van personeel hoog is.

Telezorg

Telezorg is fabrikant van verpleegoproep-, berichtcommunicatie- en domoticasystemen voor de gezondheidszorg. De focus ligt vooral op geestelijke gezondheidszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen. Het bedrijf is onderdeel van de Eurocom Group en biedt samen met zusterbedrijf Eurocom Networks oplossingen voor de gehele transmurale zorgmarkt vanuit een platform.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.