Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties22

‘Dwang en drang in ggz moet terug naar nul’

Mark van Dorresteijn
“Instellingen in de ggz moeten het aantal separaties tot bijna nul terugbrengen, anders worden ze gekort.” Dat stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester voor in het Algemeen Overleg over dwang en drang in de ggz.
‘Dwang en drang in ggz moet terug naar nul’

“Het veld is vier jaar lang te labbekakkerig geweest met het terugdringen van separatie van cliënten”, vindt PvdA’er Lea Bouwmeester. Zij wijst op het rapport van de IGZ uit december 2011 over preventie van separatie in de ggz in de periode 2008-2011. De inspectie constateert dat na een periode van afname van dwang en drangtoepassingen in 2009, er in 2010 een periode van stagnatie volgt. GGZ Nederland wijst erop dat in 2011 veel instellingen hun separatiebeleid hebben aangepast en dat deze vooruitgang niet is meegenomen in het IGZ-rapport.

Onvrede

Bouwmeester is niet tevreden over het beleid in de ggz, dat het aantal separaties gemiddeld met 10 procent wist terug te dringen. “Er zijn instellingen die dwang en drang bijna hebben uitgebannen, zoals Arcare jeugd-ggz in Drenthe en De Gelderse Roos. Belangrijk is verandering van de cultuur. Die verandering komt voort uit de top. Managers moeten hun medewerkers coachen en opleiden om dwang en drang uit te bannen. Als instellingen de nuldoelstelling niet halen, kunnen ze gekort worden op hun budget. Bijvoorbeeld door de raad van bestuur te korten en de ‘goede’ instellingen te belonen.”

Ambities bijgesteld

GGZ Nederland heeft inmiddels de ambities bijgesteld. Elke instelling moet voor eind dit jaar beleid ontwikkelen, uitvoeren én evalueren, ook met de patiënt en het team. Verder moet er een programma voor scholing en deskundigheidsbevordering komen in instellingen. En alle ggz-instellingen moeten uiterlijk 1 juli alle vrijheidsbeperkende maatregelen registreren met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkeld dataset. (Zorgvisie – Carolien Stam)

22 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. en er was hier zeer zeker geen sprake van gevaar voor mezelf of anderen!het separeren is op gesloten afdeling gewoon onderdeel van de routine!en ja..als ggz medewerkers reageren zullen ze altijd hun werk verdedigen..maar dat doen dictatoriale regimes ook…everything for a reason toch..?!ik kan me er nog wel boos om maken maar dat heeft geen zin.beste lea…jij kan er wel iets aan doen.en mocht er iemand gaan meelopen op een gesloten afdeling,dan zou ik.graag willen dat ggz medewerkers niet schijnheilig hun beste beentje voorzetten,maar het autoritaire,onverschillige,oneerlijke en onempatische uit de hoogte gedrag laten zien,wat ze ook.aan clienten laten zien als er niemand bij is!!ik kan natuurlijk alleen over de afdeling spreken waar ik was,maar heb veel gesproken met andere (ex) clienten die soortgelijke dingen hebben meegemaakt.vooral in gesloten ggz settings heerst vaak een zieke subcultuur!

  3. er wordt wel degelijk onnodig,routineus en teveel gesepareerd.dit ligt ook vaak aan de houding in de ggz.er zijn teveel ggz medewerkers die niet kunnen en willen communiceren,die geen empathie hebben,en zich duidelijk en met plezier verheven voelen boven de client.niet kijken naar wat een betere houding zou zijn tegenover een angstige client…nee,ggz separeert gewoon,hardhandig,onnodig en met veel machtsvertoon.hoewel achteraf een andere behandelaar zei,dat het waarschijnlijk (ik weet het wel zeker!!)anders was gelopen als de verpleegkundigen anders hadden gereageerd,ben ik ook achteraf niet erkend en gehoord.omdat ik zei een klacht te gaan indienen,kwamen psychiater en verpleegkundigen met leugens om hun machtsvertoon en routineus handelen te verdraaien en verzwijgen.dat na mijn opname zowel mijn partner als mijn medisch dossier bij huisarts sprak van grote blauwe plekken/bloeduitstortingen op mijn armen maakte blijkbaar ook niks uit.twee jaar later ben ik nog steeds veel zieker dan voor die onnodige,geweldadige separatie!!het gevolg voor mij was..zeer getraumatiseerd,veel meer medicijngebruik.dan voor die separatie (echt heel veel meer!)en blijvende lichamelijke klachten en maandenlang zelfs lichamelijk ziek geweest van dit onnodige,traumatische voorval!

  4. Beste Bea,
    Ik ben het er helemaal mee eens dat alle inzet erop gericht moet zijn om separatie te voorkomen. Maar Bea, zorg je op je pluche bankje er ook voor dat de wet verandert? Zodat er eerder medicatie gegeven kan gaan worden en mensen niet oeverloos, kwellend psychotisch, onrustig op een afdeling verblijven om vervolgens in de separeer te belanden, omdat er niet eerder ingegrepen kan worden?

  5. Beste mw Bouwmeester (PvdA) uw timing is tamelijk beroerd. 10 tot 20% berzuinigen in de GGZ agv de maatregelen van “onze” minister Schippers. Dat zijn een hoop verpleegkundigen. Hebben we het nog niet over de ernstige gevolgen voor de patient. Uw standpunt absurd en onvriendelijk.

  6. Beste Lea,
    Je hebt het hart op de goede plaats door het aantal separeers te willen verminderen. Maar wat je zegt: er is een cultuuromslag voor nodig. En cultuuromslagen worden in eerste instantie gedragen door het management. Nu is bekend dat in de GGZ het management niet goed commniceert met het personeel en in sommige instellingen het personeel zelfs in hun sop laten gaarkoken. Isoleercellen worden gesloten en het personeel moet de agressie maar te lijf. Om minder te kunnen separeren is opleidng en kwaliteit nodig en dat biedt niet elke instelling. Dus houdt op met het uitdelen van boetes, zolang de gevolgen daarvan terechtkomen bij het personeel en niet bij het hoogste manegement.

  7. Als ouder en als Ypsilonlid (vereniging naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid, lijkt me de 0-lijn uit de lucht gegrepen. separatie (onze zoon is in de afgelopen 3 jaar 2 periode van 5 weken gesepareerd geweest. De zorgvuldigheid waarmee het personeel dat deed en de rust die het mijn zoon uiteindelijk bracht, is het startpunt van herstel geweest. Afgezien van de verscheurdheid die je voelt als je kind dit moet doorstaan, kreeg mijn zoon weer vat op zijn leven

  8. Wat een stupide, vanuit het veilige pluche bedachte, maatregel! Inderdaad, loop eens mee op een opnameafdeling, loop eens mee met een crisisteam! Beledigend dat er kennelijk nog steeds gedacht wordt dat mensen in de zorg “zomaar” of uit ‘luiheid” separeren. Ik wens de collega’s van de politie sterkte. Misschien kunnen de animal cpos meewerken?!

  9. Separeren is niet oke. Daar is iedereen het over eens. Ieder mens heeft warmte en liefde nodig. Wij als professionals kunnen dit bieden. Ik denk dat als we bij de client blijven, door bijv holding, de client meer helpen dan dat we ze separeren/isoleren. Een client heeft een hulpvraag en die is, volgens mij niet, isoleer mij! We zijn hulpverleners, en we helpen client niet door te separeren.

  10. Heel fijn, wordt er onlangs geconstateerd dat de agressie in de ggz toeneemt. Joh, dan laten we de psychotische agressievelingen toch gewoon weer met het politiebusje ophalen om ze daar op te sluiten. Lekker humaan (not).
    Volgens mij spreken ze wel anders als ze op gesloten afdelingen een week meelopen.

  11. Misschien moet mw. van Vliet samen met de kamercommissie maar ‘ns ’n weekje meewerken op een groep met moeilijk behandelbare cliënten. En dan niet weglopen als een cliënt je vinger bijna doorbijt of zichzelf helemaal onder de stront heeft gesmeerd. De onderbezetting in en de uitkleding van deze zorg is werkelijk schandalig. Ik heb groot respect voor de werknemers in deze tak van de gezondheidszorg.

  12. Eigen bijdrage ggz, vermindering capaciteitsplaatsen ggz, bezuinigingen ggz, overheveling AWBZ extramurale begeleiding naar WMO
    En inhoudelijk het separatiebeleid naar 0 en anders boete! Ik kan u op een briefje geven, dat de komende 5 jaar het aantal gedwongen opnames toe zullen nemen en dat het personeel ggz met de handen in het haar zit!
    Denk toch eens na politiek Den Haag!

  13. Of draai het om: moet de GGZ niet ambitieuzer zijn? Laten we ons zelf beter voor het voetlicht brengen met mooie resultaten. Terugdringen van dwang en drang zit inderdaad vooral in cultuur en visie, niet in personele bezetting. Dat bewijst de geschiedenis.

  14. Wat makkelijk vanuit de stoeltjes van de tweede kamer gereageerd. Naast het belang van de cliënten, en zo min mogelijk dwang is natuurlijk goed, geldt echter ook zeker de veiligheid van de medewerkers. De GGZ is op dit moment weer een mooi kop van jut voor de symbool politiek in Den Haag. Laat ze zorgen voor voldoende geld voor voldoende personeel, ik garandeer dat daarmee een groot deel van het probleem opgelost zal worden. Én aan de voorkant van de ketenzorg natuurlijk investeren i.p.v. die stigmatiserende eigen bijdrage, alsof psychisch leiden een keuze is?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.