Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ecd-overzicht: weinig innovatie in gehandicaptenzorg

Mark van Dorresteijn
De ecd-markt (elektronisch cliëntendossier) in de gehandicaptenzorg is voor een groot deel in handen van twee leveranciers. In deze markt wordt opvallend weinig geïnnoveerd, merken Fabienne Eurlings en Joost Adams van M&I/Partners op in Zorgvisie ict magazine.
Ecd-overzicht: weinig innovatie in gehandicaptenzorg

Eurlings en Adams onderzochten de ecd-keuze van de vijftig grootste gehandicaptenzorginstellingen. Zij zien dat de organisaties in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg voor een groot deel dezelfde ecd’s gebruiken. Reden daarvoor zijn de grote overeenkomsten in productieregistratie, verantwoordingseisen en de opzet van het zorgplan.

Marktverdeling

Het overzicht van de ecd-keuzes is gebaseerd op een inventarisatie van adviseurs van M&I/Partners. Daaruit blijkt dat alle vijftig gehandicaptenzorginstellingen met een ecd werken. Opvallend is de verdeling van de markt. Maar liefst 63 procent is in handen van twee leveranciers: De Heer Software en Unit4. Dit is opvallend te noemen omdat deze leveranciers in de ouderenzorg op nummer 4 en 5 staan, achter Pink Roccade, Nedap en Cegeka.

Bekijk de ecd-keuze van de vijftig grootste gehandicaptenzorginstellingen

Innovatie blijft uit

M&I/partners ziet dat digitale dossiers die ‘echt voor je werken’ nog toekomstmuziek is. ‘Met name gegevensuitwisseling met externe partijen als huisartsen en apothekers en koppelingen met domoticatoepassingen ontbreken nog in de meeste ecd’s. Hoe ondersteunend zou het zijn als je real-time je lab-uitslagen zou kunnen inzien? Of dat het aantal oproepen in de nacht geregistreerd wordt in je ecd met de bijbehorende rapportages? Wensen die in de curatieve wereld al realiteit zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het integreren van beeldzorg in ecd’s of het uitlezen van zogenoemde “wearables” of “gps-trackers”. Deze voorbeelden gaan niet alleen voordelen opleveren voor de medewerkers, maar zullen ook de leefwereld van de cliënten aanzienlijk vergroten. Natuurlijk is het ontbreken van deze innovatie te verklaren. Een groot deel, misschien wel 70 procent van de ontwikkelcapaciteit van de ecd-leveranciers wordt besteed aan het bijhouden van wet- en regelgeving in de applicaties. De stelselwijziging van afgelopen januari zorgt ervoor dat leveranciers én zorginstellingen nu maanden lang alleen maar bezig zijn de nieuwe contracten met gemeenten en zorgverzekeraars in te richten. De ontwikkeling van zorginhoudelijke innovaties ligt dan zo goed als stil.’

Meer over de ecd-markt gehandicaptenzorg

In het Zorgvisie ict magazine van maart 2015 staat een complete analyse van de markt.
Bekijk de inhoudsopgave van het nummer of neem een abonnement.

1 REACTIE

  1. De meeste ECD’s zijn al wel gekoppeld met systemen van artsen, AVG of huisartsen. Dat geldt ook voor de integratie met EVS’en, de koppeling met diverse vormen van domotica en gegevensuitwisseling met andere (soorten) zorgorganisaties. Maar, u heeft in die zin gelijk dat dit op zeer beperkte schaal plaatsvindt. Daarom zou ik willen zeggen, dat het met name aan opschaling van dergelijke integraties en implementaties ontbreekt. Blijkbaar vormen de huidige business cases – bijv. beperking slaapdiensten – nog onvoldoende motief voor verdere implementatie.
    Dit is geen kwestie van de laatste maanden waarin ECD leveranciers inderdaad een enorme inspanning hebben geleverd. Ik daag M&I en andere adviseurs graag uit om business cases te maken waarin in de markt opschaalbare oplossingen worden neergezet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.