Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste CIO-bijeenkomst in teken van disruptie

Er komen nieuwe technologieën en ondernemingen op de zorg af die zo’n disruptieve werking op de bestaande instellingen hebben dat die het moeilijk gaan krijgen. Het is aan de Chief Information Officer (CIO) om met deze strategische uitdaging om te gaan. Daarover ging de eerste platformbijeenkomst van 2016 voor Chief Information Officers (CIO’s) in de zorg van M&I/Partners .
uber400.jpg

Grote IT-bedrijven als Apple en Google investeren veel meer kapitaal in de cloud, analytics en personal health platformen voor de patiënt dan gevestigde epd-leveranciers doen. Het apparaat om je gezondheid bij te houden – Fitbit – haalde vorig jaar bij de beursgang 740 miljoen op aan particulier geld. Dergelijke technische innovaties worden in rap tempo omarmd en toegepast door consumenten. Dit betekent dat zorginstellingen geconfronteerd worden met applicaties en diensten die steeds vaker niet uit de sector zelf komen. Dit roept de vraag op hoe je hier mee om moet gaan als ziekenhuis of VVT-organisatie. De kans is groot dat een toekomstige dienst net zo’n effect zal hebben op de zorgsector als Uber dat heeft op de taxibranche. Op woensdag 16 maart spraken arts-onderzoeker Machteld Huber, hoogleraar Information Management and Digital Organisation Peter van Baalen van de UvA en manager MICT van het Jeroen Bosch Ziekenhuis Guido Zonneveld met een gezelschap van CIO’s over het thema disruptie.

Machteld Huber
Samen met ZonMw en de Gezondheidsraad formuleerde Huber een alternatief voor de gangbare definitie van gezondheid. Minder statisch, dynamischer en veel meer toekomstbestendig. ‘Patiënten hebben zes even belangrijke indicatoren van ‘gezondheid’, terwijl professionals, en met name artsen, vooral waarde hechten aan de indicator ‘lichaamsfuncties’. Voor patiënten bestaan echter ook nog de ‘spirituele dimensie’ en het ‘sociaal-maatschappelijk participeren’. In de spreekkamer praten artsen en patiënten dus eigenlijk langs elkaar heen. Maar het huidige systeem is weerbarstig en past zich niet aan de definitie van de patiënt. Nu is echt duidelijk dat dat anders moet anders kun je straks niet mee met de veranderingen waarbij de patiënt bijvoorbeeld de eigen gegevens wil beheren en regie wil voeren.’

Peter van Balen
Peter van Baalen doet onderzoek naar sociale, organisatorische en strategische aspecten van informatiesystemen. In het bijzonder gaat zijn aandacht daarbij uit naar digitale innovaties die de traditionele rol van informatiesystemen in en tussen organisaties sterk zullen veranderen zoals: digitalisering van communicatie- en bedrijfsprocessen, the Internet of Things, miniaturisation of computing, cloud computing, enterprise social media en big data. Zijn les van de dag is dat de partijen die deze technieken ontwikkelen vaak niet degenen zijn die de technieken succesvol weten toe te passen in de maatschappij. Dat maakt het moeilijk voorspelbaar welke impact bepaalde technologieën gaan hebben.

Guido Zonneveld
Ten slotte is het woord aan Guido Zonneveld met een helder praktijkverhaal over hoe om te gaan met de technische uitdagingen voor de toekomst. ‘In 2010 ben ik samen met de TU Eindhoven het initiatief gestart voor een opleiding tot klinisch informaticus. Dit omdat ik van mening was dat een opleiding op dit gebied noodzakelijk is om de ICT ontwikkelingen binnen op zorginstellingen op strategisch en tactisch niveau verder te helpen.’ Na het plenaire deel van de middag volgt een levendige discussie en gaan alle CIO’s met nieuwe inzichten weer naar huis.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.