Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste verslaafde artsen melden zich bij steunpunt

Mark van Dorresteijn
Vijf artsen hebben zich in de eerste maand gemeld bij ABS-artsen, het steunpunt voor artsen met verslavingsproblemen.
Eerste verslaafde artsen melden zich bij steunpunt

Hein de Haan, medeoprichter ABS-artsen, is tevreden met de eerste artsen die zich hebben gemeld. “We zijn blij dat we geen honderd aanmeldingen hebben. Het was onze wens om rustig aan te beginnen. In het buitenland zie je eenzelfde resultaat. Daar ontvangen ze het eerste jaar circa vijftien artsen.”

ABS-artsen

Sinds 1 maart 2011 kunnen artsen met verslavingsproblemen voor hulp terecht bij het steunpunt ABS-artsen, dat ondersteund wordt door artsenorganisatie KNMG. Het gaat om artsen die problemen hebben met alcohol of andere psycho-actieve middelen. ABS staat voor abstinentie, maar ook voor het abs-systeem in de auto. Het doel van ABS-artsen is te voorkomen dat artsen blokkeren vanwege drank- of andere problemen.

Vertrouwen

Volgens De Haan, die tevens directeur en psychiater is bij verslavingszorginstelling Tactus, is de ondersteuning gebaseerd op vertrouwen. “We kunnen artsen niet dwingen om te stoppen. Ook in dit geval moeten we ons houden aan het beroepsgeheim. Wanneer er echt levensgevaarlijke situaties ontstaan, dan moeten we natuurlijk toch iets doen. Daarover kunnen we bijvoorbeeld met de inspectie in gesprek.”

Behandeling

Artsen die zich melden bij het steunpunt worden in contact gebracht met een psychiater, die deskundig is op het gebied van verslaving. De arts wordt beoordeeld op basis van verschillende onderzoeken. Vervolgens wordt met de arts gekeken naar een gezamenlijk plan van aanpak. Dit kan betekenen dat de arts wordt opgenomen in een voor artsen geschikte verslavingskliniek en ook dat hij daarna ambulant wordt behandeld. Na de behandeling wordt de arts nog een periode gemonitord. De Haan laat weten dat er nu ook geen statistieken of persoonsgegevens naar buiten worden gebracht. “Statistieken zullen we uitbrengen wanneer de gegevens niet meer tot de persoon herleidbaar zijn, daarbij moeten er meerdere tientallen aanmeldingen hebben plaatsgevonden. Voorlopig doen we dat niet vanwege de privacygevoeligheid.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Meldpunt voor verslaafde artsen van start

Neuroloog Duitse kliniek was verslaafd aan medicijnen

Jellinek opent exclusieve kliniek op Curaçao

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.