Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Efficiënter bouwen tegen hoge vastgoedlasten’

Mark van Dorresteijn
Een efficiëntere manier van bouwen kan de vastgoedlasten in de zorg enorm verlagen. Te denken valt aan nachtelijk cameratoezicht en kortere looplijnen. Dat stelt Janneke van Kessel, huisvestingsadviseur in het Financieel Dagblad.
‘Efficiënter bouwen tegen hoge vastgoedlasten’

Volgens Roelf de Boer, voorzitter van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, zouden tien instellingen technisch failliet zijn door veranderende regelgeving. Toch liggen er ook kansen, meent Van Kessel in het dagblad. “Veel beperkende regels zijn vervallen. Vrijheid van bouwen kan een besparing op personeelskosten opleveren.” Met deze besparingen kunnen zorginstellingen niet alleen de kwaliteit van de zorg verbeteren, maar ook inspelen op toekomstige personeelstekorten.

Gezonde gebouwen

Door het veranderde bouwregime mogen leefgroepen tegenwoordig uit meer dan zes personen bestaan, stelt Van Kessel. “Een berekening bij een instelling voor dementerende ouderen toont aan dat bij een grotere groepsgrootte minder arbeid per bewoner nodig is zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit van zorg. Ook door extra te investeren in ‘gezonde’ gebouwen neemt de productiviteit van personeel toe.” Hierbij valt te denken aan verlichting en individuele regeling van temperatuur en luchtverversing. Door instellingen aan te passen aan deze mogelijkheden kan aanzienlijk worden bezuinigd.

Onderscheiden

Zorginstellingen moeten zich bewust worden van de mogelijkheden die het nieuwe stelsel hen biedt. Het is aan hen om de strategische keuzes te maken waarmee ze zich op de markt willen onderscheiden, concludeert de huisvestingsadviseur. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Bouwende ziekenhuizen krijgen nul op rekest

ActiZ: ‘Verdubbel bouwimpuls care’

Ziekenhuizen kunnen fluiten naar bouwgeld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Het nieuwe stelsel biedt zeker mogelijkheden, maar ik leg deze mogelijkheden uit als kans om beter aan te kunnen sluiten bij de woonzorgbehoefte van mensen. Vanuit het welbehagen van de bewoners en de toekomstwaarde van gebouwen geredeneerd is het juist belangrijk naast goede zorgverlening ook goede woongebouwen te realiseren. Differentiatie en keuzevrijheid zijn daarbij belangrijk. Dus niet alleen grootschalig, maar ook niet alleen kleinschalig. We zouden meer de behoefte van onze doelgroep centraal moeten stellen.

  2. Lees alle reacties
  3. De ouderenzorg wordt gestimuleerd om kleinschalige woonvormen voor dementerende ouderen te ontwikkelen. Het bouwen is niet het probleem. Verantwoorde zorg wel. woongroepen van 6 tot 8 ouderen, zeker in een kleinschalige setting in de wijk, zijn zonder forse aanvullende bijdragen van de bewoners niet kostendekkend te exploiteren. Een oproep tot grotere groepen zal dan ook moeilijk kunnen worden opgevolgd.

  4. Mijn eigen moeder zit in een verpleegtehuis. Dat is geen oudbouw, maar gerenoveerd en deels nieuwbouw van 2 jaar oud. Door de geringe luchtverversing stinkt het er altijd naar urine. Daar laten wij onze ouders de hele dag in zitten voor een paar rotcenten. Wat mij betreft kost het ’t dubbele. Ik wil mijn ouders/moeder goed ondergebracht hebben

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.