Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Eigen bijdrage bij dementie contraproductief’

Mark van Dorresteijn
De eigen bijdrage in de ggz zal averechts werken voor mensen met dementie. Bovendien zorgt de maatregel voor extra kosten. Daarvoor waarschuwt Jan Vuister, directeur van zorgorganisatie Geriant, in een brief aan minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.
'Eigen bijdrage bij dementie contraproductief'

Vuister stelt dat de eigen bijdrage op geen enkele manier een remmend effect zal hebben op de toename van het aantal mensen met dementie en hun zorgvraag. “Familie en mantelzorgers schromen in eerste instantie al om met het probleem van dementie naar buiten te treden. De eigen bijdrage werpt daar een extra drempel bovenop.” De directeur verwacht dat mensen daardoor nog later hulp inroepen of aanvaarden met als gevolg dat de kans op effectieve hulp sterk vermindert. “Mensen zullen eerst gaan proberen om de problemen binnenshuis op te lossen, maar zonder ondersteuning blijkt dat erg lastig uitvoerbaar.” Het gevolg is dat dementerenden sneller in het verpleeghuis terechtkomen. “Dat brengt veel hogere kosten met zich mee. Om de toename van het aantal mensen met dementie de baas te worden en de kosten omlaag te krijgen, moeten we juist proberen mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Het bouwen van extra verpleeghuizen is daarvoor geen oplossing.”

Casemanagement

Geriant werkt sinds tien jaar met casemanagement. Deze ketenzorgactiviteit is een vorm van begeleiding en interventie in een vroeg stadium die zorgt voor lagere kosten. De cliënten zijn daar ook zeer tevreden over, verklaart Vuister. “Dementerenden komen daardoor niet alleen later in het verpleeghuis terecht, ook maken zij minder gebruik van zorg op andere vlakken, zoals ziekenhuiszorg.” De directeur erkent dat over casemanagement nog lang niet alles bekend is. “Maar we weten al wel dat het werkt. Een extra drempel is daardoor geen goede keuze. Zodoende denk ik dat het beleid van VWS averechts uitpakt en niet zal zorgen voor de gewenste bezuinigingen.” De directeur benadrukt dat hij niet tegen de bezuinigingen is. “Zelfs niet tegen eigen bijdragen. Wel ben ik tegen selectieve eigen bijdragen. Als VWS het toch wil invoeren, voer het dan voor iedereen tegelijk in en tref niet alleen de ggz.”

Onderzoek

Verzekeraar UVIT heeft volgens de directeur ook de voordelen van vroege aanpak ontdekt. De verzekeraar onderzocht de afgelopen jaren in de regio Noord-Holland-Noord casemanagement voor mensen met dementie. Daarbij vergeleken zij de gecombineerde uitgaven uit de Zfw en AWBZ voor deze groep. Het bleek dat de structurele inzet van casemanagement veruit het goedkoopste was.

Kamervragen

Renske Leijten heeft inmiddels Kamervragen (PDF) gesteld naar aanleiding van dit bericht. Zij vraagt zich of Schippers en Veldhuijzen van Zanten nog geloven in remming van zorggebruik door de eigen bijdrage. Verder vraagt zij zich af of het beleid van VWS erop gericht is om ouderen naar het verpleeghuis te sturen. Tot slot vraagt Leijten zich nog af of de minister en staatssecretaris bereid zijn het “immorele en discriminerende voorstel in te trekken”.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Brief ‘GGZ maatregelen en dementie’ aan VWS (PDF)

Wat is casemanagement (PDF)

Lees ook:

Schippers verlaagt eigen bijdrage ggz

Schippers past maatregelen eigen bijdrage ggz aan

Meerderheid tegen invoering eigen bijdragen ggz

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. De eigen bijdrage GGZ is een revolutionaire stap ondanks de ‘verzachtigingen’ en bij een revolutie worden de eigen kinderen ahw opgegeten. Nog niets veranderd in de afgelopen 100-en jaren. je pakt gewoon gestigmatiseerden en zwakken, die kunnen zich niet uit te voeten maken.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is inderdaad onrechtvaardig dat je voor de ene ziekte (Alzheimer) wel een eigen bijdrage moet betalen en voor een andere ziekte (diabetes bijvoorbeeld) niet. Helaas is er vanuit de politiek vaak weinig inzicht hoe dingen in de praktijk werken. Eenzelfde verhaal zag je ook met de PGB’s. Omdat dit soort maatregelen vaak maar een klein deel van de bevolking treffen, is er helaas vaak weinig draagvlak voor in de gehele bevolking en ik vrees dan ook dat deze maatregel gewoon wordt doorgevoerd.

  4. Geheel eens met de heer Vuister.
    Uit persoonlijke en werkervaring weet ik hoeveel een casemanager kan bijdragen in ondersteuning en ontlasting van mantelzorg en betreffende patiënt.( Ik gebruik met opzet het woord patiënt en geen klant).
    Dezelfde argumentatie gaat ook op voor mensen met autisme, waar ik persoonlijk ook mee te maken heb. Zij vragen niet om hun aandoening en vragen vaak niet om hulp/zorg. Zonder hulp/ zorg is het leven voor hen vaak niet goed doenlijk en niet voor hun mantelzorgers.
    Hetzelfde geldt ook voor

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.