Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen risico in tien jaar 156 procent gestegen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Independer heeft dit berekend en in schema gezet naar aanleiding van tien jaar zorgverzekeringstelsel.
Eigen risico in tien jaar 156 procent gestegen
Foto: Stockxchng

Eigen risico

Het eigen risico is bedoeld om mensen bewuster zorg te laten gebruiken. Chronisch zieken hebben geen keus en zijn elk jaar hun eigen risico kwijt. In 2006 werden mensen die geen of weinig zorg gebruikten, beloond met een no-claimkorting van maximaal 255 euro. Twee jaar later werd de no-claim vervangen door een eigen risico van 150 euro.  Volgend jaar stijgt het eigen risico naar 385 euro. Tussen 2008 en 2016 is het eigen risico 156 procent gestegen, ofwel gemiddeld 12,5 procent per jaar. Dat is vele malen meer dan de inflatie in die jaren.

Basisverzekering

In tien jaar tijd is er fors gesneden in het basispakket. Naast verschillende medicijnen zijn de rollators en rolstoelen uit het basispakket verdwenen. Ook is de vergoeding van fysiotherapie flink beperkt. In 2006 moesten chronisch zieken negen behandelingen fysiotherapie zelf betalen, of er een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Nu komen er al twintig behandelingen voor eigen rekening. Patiënten met diabetes en bepaalde vormen van reuma en astma vallen volgens de wet niet onder chronisch zieken. Zij moeten dus al hun fysiotherapiebehandelingen zelf betalen.

Aanvullend pakket

Aanvullende pakketten zijn eveneens uitgekleed. Aanvankelijk bedoeld ‘luxe’ pakketten, zijn de aanvullende verzekeringen voor ouderen en chronisch zieken eerder noodzaak dan luxe. In 2006 waren er nog verzekeringen die alle tandarts- en fysiotherapiebehandelingen vergoedden. Dit soort pakketten bestaat bijna niet meer, terwijl de premies voor verzekeringen die minder vergoeden fors zijn gestegen.

Fysiotherapie

Independer berekende dat de premie voor de meest uitgebreide vergoeding fysiotherapie bij de grote zorgverzekeraars Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ met minimaal 56 procent is gestegen. De dekking is bij Zilveren Kruis en CZ fors lager. Zilveren Kruis vergoedde in 2006 nog alle behandelingen, in 2016 nog maar veertig. CZ vergoedde in 2006 ook alle behandelingen, nu zijn dat er nog maar 36. De premie steeg met 67 procent.

Tandartsverzekering

Veel tandartsverzekeringen zijn inmiddels verworden tot een soort abonnementen. De premie komt bij veel verzekeringen min of meer overeen met de maximale vergoedingen. Mensen met een slecht gebit betalen hun tandartskosten volgens Independer grotendeels zelf. De premies van de vier grote zorgverzekeraars zijn in tien jaar fors gestegen. Bij CZ betaal je voor dezelfde dekking nu 57 procent meer. Wie bij VGZ is verzekerd, betaalt voor een tandartsverzekering nu meer dan het dubbele voor dezelfde dekking als in 2006.

Overstap

Overstappen is voor chronisch zieken sinds dit jaar gemakkelijker. Voor de meeste aanvullende verzekeringen geldt geen medische selectie meer. Alleen nog voor de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars nieuwe klanten weigeren. Ook mensen die nu een aanvullende verzekering hebben met uitgebreide dekking en medische selectie kunnen overstappen. Bij een vergelijkbaar pakket en medisch selectie is acceptatie door de nieuwe zorgverzekeraar verplicht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.