Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elektronisch voorschrijven medicatie komt eindelijk in zicht

Bert Bukman
Elektronisch voorschrijven van medicatie is nog altijd geen gemeengoed in zorgland. Recentelijk is een stap in die richting gezet met de Informatiestandaard Medicatieproces.
Informatiestandaard Medicatieproces
Foto: Steve Debenport/Getty Images/iStock

Het is nog altijd een veelgebruikt apparaat bij de uitwisseling van medicatiegegevens: de fax. Wekelijks belanden 1200 mensen in het ziekenhuis door medicatie-incidenten, van wie naar schatting de helft vermijdbaar. De hoogste tijd volgens alle betrokkenen dat aan deze manier van data-uitwisseling een einde komt.
Als het aan Nictiz en softwareleveranciers ligt, gebeurt dit al korte termijn dankzij de zogeheten Informatiestandaard Medicatieproces. ‘Alle leveranciers moeten deze standaard uiteindelijk gaan inbouwen in hun systemen’, aldus Annemiek van Veen van Nictiz.

Dankzij de Informatiestandaard Medicatieproces wordt het mogelijk een compleet medicatieoverzicht digitaal uit te wisselen. Hierdoor is voor alle zorgverleners rond een patiënt inzichtelijk welke medicatie is voorgeschreven, gewijzigd of gestopt. ‘Daarmee komt een einde aan het nabellen en faxen omdat informatie onvolledig is’, verwacht Annemiek van Veen.

Testdag Informatiestandaard

Nexus, een van de betrokken leveranciers, was gastheer tijdens een recente testdag van de informatiestandaard. Het ging daarbij om de uitwisseling van twee zogeheten zorginformatiebouwstenen (zib’s): de medicatieafspraak en het verstrekkingsverzoek.

‘Samen vormen deze twee zib’s het traditionele recept’, legt Bernard Bresser van Nexus uit. ‘Het voordeel is dat met de nieuwe standaard, naast de logistieke gegevens, ook de therapeutische gegevens worden vastgelegd en uitgewisseld. Hierdoor kan iedere betrokken zorgverlener zien welke medicatie is voorgeschreven, gestopt of gewijzigd.’

Landelijk Schakelpunt

Tijdens de testdag zijn deze berichten uitgewisseld tussen de verschillende informatiesystemen van zorgverleners via het Landelijk Schakelpunt (LSP). ‘Op zo’n dag los je met elkaar tal van praktische problemen op. Aan het einde van de dag blijkt dat de berichtenverkeer mogelijk is tussen de meeste ict-systemen van zorgverleners in de eerste lijn, tweede lijn en persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s).’

Een praktisch probleem daarbij vormen de oudere softwaresystemen van vooral huisartsen en apothekers. Deze zijn nog lang niet altijd ingericht voor het elektronisch uitwisselen van medicatievoorschriften. ‘Maar we zijn inmiddels wel een flinke stap verder’, aldus Bernard Bresser. ‘De grote leveranciers zijn aan boord, de ziekenhuizen doen mee. Ook is er subsidie van het ministerie van VWS. Het commitment is er dus. We moeten nu nog wel de stap maken naar de werkelijke invoering. Maar er is na vele jaren nu echt licht aan het einde van de tunnel.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.