Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EMA komt naar Amsterdam

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Amsterdam huisvest vanaf 2019 het Europees Geneesmiddelenagentschap, EMA. Een maandenlange lobby onder leiding van oud-minister Wouter Bos en premier Mark Rutte heeft zijn vruchten afgeworpen.
Ema Logo 1

Een loting bracht maandagavond in Brussel uitkomst nadat drie spannende stemrondes gelijk waren geëindigd.

Zuidas

De Europese instelling komt in een nieuw gebouw op de Zuidas in Amsterdam. Milaan heeft het nakijken. Het EMA is nu nog gevestigd in Londen maar moet daar weg omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. Er waren negentien kandidaten, waarvan drie hun bieding kort tevoren introkken.

VWS

Minister Bruno Bruins: ‘Dit is goed nieuws voor alle patiënten in Europa. De keuze voor Amsterdam betekent dat de EMA haar belangrijke werk ook na de Brexit ongestoord kan voortzetten. Nieuwe innovatieve medicijnen kunnen zonder vertraging toegang blijven krijgen tot de markt. Ook blijft EMA in staat snel en adequaat in  te grijpen als er problemen optreden met een middel. Beiden zijn van groot belang voor alle patiënten in Europa. Wij zijn heel blij dat Europa gekozen heeft voor de inhoud. Ik dank iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit mooie resultaat.’

Wouter Bos

Ambassadeur Wouter Bos: ‘Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het nieuwe gebouw, de bereikbaarheid en alles wat stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA. De keuze voor Amsterdam is daarmee ook goed voor de 500 miljoen Europeanen die baat hebben bij het werk van het EMA.’

Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken: ‘Dit is een fantastisch resultaat. Mooi voor Nederland en vooral ook mooi voor de Nederlandse burger die op het EMA kan blijven rekenen voor goede medicijnen en controle van medicijnen. Het laat zien dat we de effecten van de Brexit daadkrachtig kunnen oppakken. Ik dank de EU-lidstaten die voor Amsterdam gestemd hebben voor hun vertrouwen.’

Dure medicijnen

De gemeente Amsterdam is vereerd met de komst van het EMA. ‘We zullen, samen met het Rijk, zorgen voor een geruisloze overgang zodat het belangrijke werk geen moment stil ligt: de beoordeling van medicijnen voor vijfhonderd miljoen Europeanen’, zei wethouder Udo Kock (Financiën, Economie). Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor ze in de Europese Unie op de markt mogen verschijnen.

Werkgelegenheid

Er werken 900 hoogopgeleide mensen. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen. Het Rijksvastgoedbedrijf laat het gebouw van negentien verdiepingen inclusief een conferentieruimte neerzetten voor 250 tot 300 miljoen euro. Bouwbedrijven kunnen nu al inschrijven voor dit miljoenenproject. (ANP)

Bekijk het filmpje met het Nederlandse bod

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.