Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Endoscopen ziekenhuizen nog te vaak vies

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Er wordt nog te vaak met vieze endoscopen in ziekenhuizen gewerkt. Dat concludeert het Erasmus MC op basis van een onderzoek. Of de vuile slangetjes voor kijkonderzoek via de slokdarm tot klachten hebben geleid, is onbekend.
Endoscopen vaak vies
Foto: Wikipedia

Het Erasmus MC controleerde in 67 klinieken de hygiëne van de slangetjes, die via de slokdarm bij kijkonderzoek worden ingezet. Op bijna 1 van de 7 endoscopen begaven zich nog bacteriën van de vorige patiënt. Dat meldt het AD donderdagochtend.

Besmetting

De apparatuur worden ingezet bij onderzoek naar de alvleesklier en galwegen. De onderzoekers hebben op 23 van de 155 medische instrumenten bacteriën gevonden. Het niet goed reinigen van apparatuur kan bij patiënten tot gevaarlijke situaties leiden, zoals besmetting met een bacterie of virus.

Of de 23 endoscopen tot klachten bij patiënten hebben geleid, is onbekend. ‘Dat is achteraf niet meer na te gaan’, vertelt Greet Vos, onderzoeksleider en hoogleraar infectiepreventie, aan het AD. Maar volgens Vos is de kans op besmetting relatief klein.

Complexe schoonmaakprocedure

De hoofdonderzoekster vertelt dat de schoonmaakprocedure van de endoscopen een lastige klus is. Zo mogen de slangetjes van kunststof niet middels verhitting gesteriliseerd worden. De apparatuur moeten daarom eerst handmatig schoongemaakt worden, waarna de 1,5 meter lange slangen met chemische stoffen in een afwasmachine worden gereinigd. Doordat de endoscopen een ingewikkelde mechaniek hebben en draaien, is het schoonmaken ervan complex, aldus Vos.

Vervolgonderzoek endoscopen

Het Erasmus MC start een vervolgonderzoek om onder de loep te nemen op welke endoscopen de meeste bacteriën achterbleven. Bovendien wordt het optimaliseren van het reinigingsproces onderzocht. De endoscoop blijft in ieder geval in het ziekenhuis. Vos vertelt dat patiënten voor de introductie van de endoscoop een snee over hun halve buik hadden bij een galwegenoperatie. ‘Deze ingreep is veel minder zwaar en leidt tot minder infecties’, vertelt de hoofdonderzoekster over de endoscoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.