Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enthousiasme over evidence-based training MijnKoers

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De online evidence-based training MijnKoers die ex-kankerpatiënten ondersteunt bij het stoppen van roken of het minder consumeren van alcohol, lijkt op het eerste oog een succes. Dat concludeert het Trimbos-instituut in een tweede onderzoek naar de effectiviteit van de online trainingen. De gebruikers zijn positief over MijnKoers. Desalniettemin zijn er meer deelnemers nodig om de effectiviteit van de tool te bewijzen.
Human Fist Breaking Cigarettes On White Background
Foto: AdobeStock

Deelnemers kunnen zichzelf aanmelden en zelfstandig een digitale training volgen via MijnKoers. Het Trimbos-instituut onderzoekt, sinds de lancering van MijnKoers een jaar geleden, het resultaat van de training. Uit een eerste studie, die een halfjaar na de start is verricht, bleek al dat de gebruikers positief reageerden.

MijnKoers

Medio 2017 hebben honderd mensen meegewerkt aan de trainingen. De eerste deelnemers hebben het volledige onderzoek afgerond en de laatste nameting ingevuld. Deelnemers kunnen via hun telefoon, computer of tablet de training volgen. Zo houdt de app onder meer het alcohol- en rookpatroon van een gebruiker bij. ‘MijnKoers helpt bij het inzichtelijk maken van het rookgedrag of drankgebruik’, vertelt een online gebruiker aan het Trimbos-instituut.

Minder doktersafspraken

Doordat patiënten het programma vanuit huis kunnen volgen, zijn regelmatige doktersafspraken niet meer nodig, aldus MijnKoers. Doel van het programma is daarnaast om de gezondheid van de deelnemers te verhogen en de kans op terugkeer van kanker te verlagen. Uit de reacties blijkt onder andere dat deelnemers MijnKoers als een stok achter de deur beschouwen en dat het programma aanzet tot een gezondere leefwijze. Daarnaast wordt de sociale steun via de training door sommige deelnemers als positief ervaren. Zo kunnen gebruikers met elkaar het gesprek aangaan op een forum.

Evidence-based trainingen

‘Toch hebben we nog meer deelnemers nodig om echt te kunnen zeggen of MijnKoers effectief is’, zegt Ajla Mujcic, promovenda op het project. Met de onderzoeksresultaten hoopt het Trimbos-instituut meer inzicht te krijgen in de werkzame elementen van online evidence-based trainingen voor mensen met kanker en de manier waarop zij gedragsverandering ondersteunen. De training is ook beschikbaar voor mensen die geen kanker hebben gehad. Zij doen echter niet mee in het onderzoek.

Ikstopnu

Zelf ontwikkelde het Trimbos-instituut in opdracht van VWS de website Ikstopnu.nl en een bijbehorende Facebookpagina. Het digitale platform is bedoeld ter ondersteuning van rokers bij het succesvol stoppen met roken. Op de site worden er diverse methoden beschreven, tips gegeven en kunnen rokers elkaar via Facebook steunen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.