Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EPD-aanbesteding ggz eerste kwartaal 2010 van start

Mario Gibbels
Het eerste kwartaal van 2010 moet de EPD-aanbesteding voor de ggz van start gaan, vertelt Petra Blom. Zij is binnen de branchevereniging GGZ Nederland hiervoor verantwoordelijk. Zij gaat ervan uit dat de aanbesteding zal leiden tot betere kwaliteit en service en lagere prijzen.

Wat is het doel van de aanbesteding?

“We gaan ervan uit dat door de aanbesteding de ggz-instellingen betere condities kunnen bedingen bij de leveranciers. En dan gaat het zowel om de kwaliteit van de software, die zoveel mogelijk zal moeten voldoen aan de wensen en eisen zoals die zijn vastgelegd in het REPD, als de service en de prijzen. Bij de service kan het bijvoorbeeld gaan om de snelheid waarmee wetswijzigingen in de software worden verwerkt en nieuwe versies worden opgeleverd. En betere kwaliteit van de software leidt natuurlijk ook weer tot kostenbesparing.”

Wat is de stand van zaken op dit moment?

“We zitten nog in de voorbereidende fase. Zes ggz-instellingen zitten in de stuurgroep en hebben het op zich genomen om de aanbesteding voor te bereiden. We zijn nu aan het nadenken over een juridische constructie voor de aanbesteding.”

En hoe ziet die eruit?

“Het is nog maar een concept maar waar we nu over denken is om een vereniging op te richten die de aanbesteding gaat leiden. Die vereniging zal dan een raamcontract afsluiten met drie tot vijf leveranciers en zich vervolgens opsplitsen in aparte verenigingen die de contracten gaan bewaken met de afzonderlijke leveranciers.”

Waarom drie tot vijf leveranciers en niet één, de beste?

“Daar hebben we het inderdaad over gehad. Maar het lijkt ons toch niet wenselijk als de hele sector, zeker als veel ggz-instellingen meedoen, een contract afsluiten met slechts één leverancier. Vijf is misschien wel weer veel, maar drie zou mooi zijn.”

Is dan ook het idee dat er contracten worden gesloten met leveranciers voor verschillende segmenten van de ggz-sector, bijvoorbeeld voor de Ribw’s en voor grote ggz-instellingen?

“Nee, we hebben het referentiekader EPD (REPD) opgesteld voor de hele sector. We gaan er wel vanuit dat er rekening gehouden wordt met de verschillende segmenten doordat de leveranciers modules aanbieden. Instellingen kunnen er dan zelf voor kiezen welke modules ze wel of niet implementeren.”

Hoeveel ggz-instellingen gaan er mee doen?

“De bedoeling is dat er zoveel mogelijk ggz-instellingen meedoen. We grijpen nu ook elke mogelijkheid aan om erover te vertellen. In november krijgen alle lidinstellingen een informatiepakket toegestuurd en vervolgens gaan we bijeenkomsten organiseren om instellingen te werven. We merken in ieder geval dat er zeker interesse is.”

Wat kost het de instellingen om mee te doen?

“Dat hangt onder meer af van het aantal instellingen dat meedoet. We denken er in ieder geval over om daarbij rekening te houden met de grootte van de instellingen.”

Hoe ziet de planning er uit?

“We willen het eerste kwartaal van 2010 beginnen met de aanbesteding en hopen dan eind 2010 de eerste contracten te kunnen afsluiten.”

Hoe reageren de leveranciers?

“Die waren erg verbaasd dat de ggz-instellingen nu zelf hun eisen en wensen op tafel legden. Tot voor kort waren ze gewend dat zij bepaalden aan welke eisen hun software moest voldoen.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.