Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Epd: eerste Europese uitwisseling tussen Luxemburg en Tsjechië

Bert Bukman
Voor het eerst zijn ict'ers erin geslaagd onderdelen van elektronische patiëntendossiers uit te wisselen tussen Europese landen. Tsjechië en Luxemburg hebben de primeur.
Europese
Rawf8 / stock.adobe.com

Het gaat hierbij om de uitwisseling van patiëntsamenvattingen. De uitwisseling is een van de resultaten van de eHealth Digital Service Infrastructure (eHDSI). Dit is een al langer lopend Europees programma om uitwisseling van medische gegevens over de grens mogelijk te maken. Eerder al konden Finse patiënten naar een apotheker in Estland om de medicijnen op te halen die hun eigen huisarts in Finland had voorgeschreven. 

22 Europese landen

Er doen inmiddels 22 Europese landen mee aan eHDSI. Deze landen werken aan de onderlinge uitwisseling van medicatievoorschriften en patiëntsamenvattingen. Behalve Finland en Estland gaat het hierbij om Tsjechië, Luxemburg, Portugal, Kroatië, Malta, Cyprus, Griekenland en België. Tsjechië en Luxemburg zijn nu dus voor de eerste keer geslaagd in het uitwisselen van onderdelen van het epd.

eHDSI heeft als doel de spoedzorg voor patiënten uit EU-landen te verbeteren door juiste informatie op de juiste plek. Deze informatie verloopt binnenkort via zogenoemde ‘contactpunten e-health’. Nederland is onlangs gestart met het programma PIEZO met als doel ‘het binnenhalen van de patiëntsamenvattingen van Europeanen die in Nederland ongeplande zorg nodig hebben’, aldus PIEZO-programmamanager Patty Heemskerk in Zorgvisie ICT Magazine. Het gaat hierbij om een samenvatting van patiëntgegevens, vergelijkbaar met de BgZ in Nederland, die onder meer de voorgeschiedenis en allergieën bevat. Uiterlijk 2021 moet er een nationaal contactpunt e-health in Nederland zijn.

Deelnemende ziekenhuizen

Aan het programma PIEZO nemen zes ziekenhuizen deel. Het gaat om Erasmus MC, Maastricht UMC+, Spaarne Gasthuis en OLVG Amsterdam. Maar ook de kleinere ziekenhuizen ZorgSaam in Terneuzen en Saxenburgh Groep doen mee.

David Jairath, CMIO Spaarne Gasthuis, zegt hierover: ‘Wij zien relatief veel buitenlandse toeristen en werknemers op de eerste hulp. Door gebrek aan informatie en de taalbarrière is het soms lastig om ze snel de juiste behandeling te geven’. Karin Zwager, CMIO van de Saxenburgh Groep, vult aan: ‘Gestandaardiseerd uitwisselen van patiëntgegevens op Europees niveau levert ook een grote bijdrage aan de patiëntveiligheid.’

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.