Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erbudak: ‘Ziekenhuizen kunnen meer winst maken’

Nederlandse ziekenhuizen kunnen winst maken, of meer winst maken dan zij nu doen. Bij het tegendeel is dat het gevolg van slecht bestuur. Dat zegt Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis vandaag in het Financieele Dagblad.

Na de overname van het Amsterdamse ziekenhuis is het resultaat omgeslagen van een diep verlies naar een gezonde winst. Erbudak zegt in het FD dat met betrekkelijk eenvoudige ingrepen te hebben bereikt: “Het is het resultaat van gaten stoppen, oude dossiers afwikkelen en beter met geld omgaan.” In dat kader stuurde zij alle externe adviseurs en interim-managers de laan uit, en huurt zij hen sindsdien zeer selectief in. Stafdiensten en ondersteuning worden beoordeeld op hun bijdrage aan het zorgproces en waar mogelijk ingekrompen – de inkoopafdeling is bijvoorbeeld opgedoekt – terwijl er meer handen aan het bed worden gezet. Werknemers worden veel duidelijker dan voorheen aangesproken op hun functioneren, en met gericht beleid is het verzuim vorig jaar teruggebracht naar 4,65%, het gemiddelde in de sector.

Privaat ziekenhuis

Het Slotervaartziekenhuis verkeerde twee jaar geleden in diepe problemen en werd na een redding door investeringsmaatschappij Meromi Nederlands eerste ziekenhuis in private handen. Het feit dat gekozen is voor een bv, in plaats van de gebruikelijke stichting, is volgens Erbudak een belangrijk element in de mentaliteitsverandering die in het ziekenhuis heeft plaatsgehad. “Het lijkt erop dat het ontbreken van een serieuze eigenaar ruimte laat voor een bepaald soort management. Het is de ellende van de zorg”, zegt Erbudak. “In een bedrijf heb je een aandeelhouder. Die neemt op een bepaald moment afscheid van slechte bestuurders. In de zorg duurt dat heel lang. Er wordt ontzettend veel politiek bedreven. Ziekenhuizen zijn stichtingen en het lijkt alsof niemand zich het lot van een stichting aantrekt.”

Centralistisch bestuursmodel

Een tweede pijler onder het succes is een centralistisch bestuursmodel. De afdelingsstructuur is afgeschaft en de raad van bestuur beslist nu direct over alle zaken die geld kosten. In die raad van bestuur zitten internist Dees Brandjes en apotheker Jos Beijnen, die beiden hun vak blijven praktiseren en daarnaast in de raad ‘de kennis inbrengen die ik niet heb’, zegt Erbudak in de krant. Er wordt overlegd, maar uiteindelijk neemt zij als voorzitter van de raad en als ondernemer de beslissingen. “Ik heb van mijn collega’s de ruimte gekregen om risico’s te nemen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Erbudak noemt vakbond overbodige luxe

Rechter wijst Erbudak op werkgeversrol

Erbudak moet werkstraf uitdienen

ABN AMRO was onprofessioneel Slotervaartziekenhuis beu

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.