Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra geld verpleeghuizen voor 85 procent naar personeel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het toegevoegde budget voor verpleeghuizen gaat vooral naar meer medewerkers, scholing en nieuwe technologie. ‘Het extra geld helpt de hoge werkdruk te verlagen’, zegt zorgbestuurder Margreeth Kasper de Kroon namens ActiZ.
verpleeghuizen verpleeghuiszorg oudere
Foto: Adobe Stock / Ingo Bartussek

Verpleeghuizen krijgen in 2018 435 miljoen euro meer. Dat loopt op tot 2,1 miljard euro in 2021. Maar hoe besteden verpleeghuizen dat extra geld nu? Dat verschilt enorm, zo blijkt uit de ActiZ-publicatie Resultaten uit het verpleeghuis. In de publicatie laten zorgbestuurders van 45 zorgorganisaties zien hoe zij de extra middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg inzetten. Ze vertellen welke afwegingen zij daarbij maken. ActiZ overhandigt de publicatie op 23 april aan minister Hugo de Jonge van VWS.

Besteding extra geld is maatwerk

De interviews met zorgbestuurders leren dat de besteding maatwerk is. Die hangt af van de context: de wensen en behoeften van bewoners, de samenstelling van het huidige medewerkersbestand, de situatie op de plaatselijke arbeidsmarkt. ‘Het is van groot belang dat zorgorganisaties – binnen de kaders van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg – zelf keuzes kunnen maken op welke wijze het extra budget wordt ingezet om de kwaliteit van verpleegzorg te verbeteren. Bij de ene organisatie heeft het aantrekken van extra personeel prioriteit, terwijl bij de ander juist arbeidsbesparende technologie grote kwaliteitsslagen teweeg kan brengen’, zegt Margreeth Kasper de Kroon, woordvoerder wonen en zorg van ActiZ.

Wat merken bewoners verpleeghuizen?

Het is geen rapport van cijfers. ‘We willen met de publicatie laten zien welke initiatieven er zijn en vooral wat bewoners en medewerkers daarvan in de praktijk merken’, zegt Kasper de Kroon. ‘We willen laten zien dat er door velen met passie gewerkt wordt aan het verbeteren van de kwaliteit van goede, liefdevolle zorg aan ouderen in de verpleeghuizen. Echte verantwoording houdt rekening met de context en vindt plaats in dialoog tussen bewoners en hun naasten, medewerkers, bestuurders, toezichthouders en financiers. Daarom vinden wij het belangrijk te vertellen over de mooie ontwikkelingen in onze sector, en daarmee beeld en kleuring te geven aan de besteding van de extra middelen.’

Extra geld verpleeghuizen naar personeel

Vrijwel alle organisaties zetten de extra middelen vooral in voor extra medewerkers en voor (bij)scholing of opleidingen. Dat gaat globaal om 85 procent van de middelen. ‘We zien hele creatieve oplossingen. Sommige zorgorganisaties nemen meer welzijnswerkers aan, zodat bewoners meer aandacht krijgen. Andere verpleeghuizen scholen lagergeschoold personeel op tot huiskamerassistentes, zodat er altijd iemand in de huiskamer is als een verzorgende of verpleegkundige een andere bewoner helpt met naar het toilet gaan.’

Technologie

Daarnaast zetten veel verpleeghuizen in op de inzet van technologie. ‘Arbeidsbesparende technologie helpt om de schaarste aan arbeidskrachten op te vangen en de werkdruk van medewerkers te verminderen. Daarnaast kan technologie de kwaliteit van leven van bewoners verbeteren, bijvoorbeeld door hen op een positieve manier te prikkelen en onrust weg te nemen’, aldus Kasper de Kroon.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.