Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

EY: Rendement zorgaanbieders neemt toe, verloop en ziekteverzuim ook

Bert Bukman
De winst van Nederlandse zorgaanbieders steeg in 2017 van 1,0 naar 1,8 procent. Werknemers aantrekken en behouden is echter de grootste uitdaging. Het personeelsverloop (13,3 procent) en het verzuim (5,7 procent) stijgen naar alarmerende hoogte.
Barometer Nederlandse Gezondheidszorg

Dit blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2018 van adviesbureau EY.

Na een periode van vier jaar met dalende rendementen in de zorgsector (tot een niveau van 1,0% over 2016) is in 2017 voor het eerst weer sprake van een toename van het rendement, tot 1,8%, aldus de Barometer. Daarbij valt op dat het verzuim met 5,7% en het personeelsverloop met 13,3% in 2017 hoger zijn dan de afgelopen vijf jaar het geval was.

Het verbeterde rendement is goed nieuws nadat ui de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van een jaar geleden bleek dat het rendement voor het eerst uitkwam onder de kritische grens van 1,5 procent. Het verloop en het ziekteverzuim doet volgens EY echter de ‘wenkbrauwen fronsen’.

Aanbevelingen

EY doet enkele aanbevelingen om de problemen aan te pakken. De belangrijkste zijn:

  • Nu de financiën weer op orde zijn, is het van belang om extra te investeren in personeel en digitale oplossingen. Dit is noodzakelijk om de zorg en de financiën ook in de toekomst op orde te houden.
  • De grootste risico’s voor de toekomst zijn een toenemend verzuim en verloop. Verlaag werkdruk, vergroot plezier en aantrekkelijkheid om verzuim en verloop te beheersen. De overheid is mede aan zet om hiervoor de middelen beschikbaar te stellen zoals nu wordt gedaan voor de ouderenzorg.
  • Vergroot de aandacht voor talent management om goed personeel te behouden.
  • Een groot deel van de rendementen komt nog steeds uit zorgvastgoed. Vergroot de aandacht voor de zorgexploitatie nu de vastgoedexploitatie onder druk komt te staan door het vervallen van de normatieve huisvestingscomponent.
  • Kies voor samenwerking in de regio. Verdeel het zorgaanbod: dichtbij huis als het kan, ver weg als het moet.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.