Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Faillissement dreigt voor kleine ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Vooral kleine ziekenhuizen zitten in een benarde positie. Het lijkt een kwestie van tijd voor zij failliet gaan, stelt BDO in de Benchmark ziekenhuizen.
Faillissement dreigt voor kleine ziekenhuizen
Foto: iStock

BDO ziet dat er een flink kloof is ontstaan tussen financieel gezonde en financieel ongezonde ziekenhuizen. Met name kleinere ziekenhuizen bevinden zich vaker in een benarde positie. Vijftien ziekenhuizen (22 procent) scoren een onvoldoende volgens de financiële stresstest. Deze conclusies trekt BDO Accountants & Adviseurs uit zijn jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen, waarin 67 algemene Nederlandse ziekenhuizen zijn gerangschikt op basis van hun financiële jaarverslagen van 2014.

Resultaat daalt

Nederlandse ziekenhuizen staan er over het algemeen financieel goed voor. Het gezamenlijke resultaat was weliswaar 19 procent lager dan in 2013, maar komt nog altijd uit op 308 miljoen euro. Daardoor is het totale eigen vermogen van de ziekenhuizen gestegen tot 3,2 miljard euro. Opvallend is dat met name kleine ziekenhuizen aanmerkelijk slechter scoren: zij leverden 56 procent van hun resultaat in ten opzichte van 2013. Daarnaast zijn er meer kleinere ziekenhuizen te vinden in de laagste regionen van de rangschikking: 53 procent van de ziekenhuizen met een onvoldoende zijn kleine ziekenhuizen. In 2013 was dit nog 43 procent.

Kleine ziekenhuizen in gevaar

‘Het lijkt een kwestie van tijd dat ziekenhuizen die nu in de gevarenzone zitten, failliet gaan’, stelt Chris van den Haak, partner en onderzoeker bij de BDO Branchegroep Zorg. ‘Als zij de aanhoudende onvoldoende financiële prestaties niet snel weten om te buigen, lijkt er geen toekomst voor hen. Het risico wordt versterkt doordat het nog steeds niet duidelijk is of de overheid het gevreesde macrobeheersingsinstrument (mbi) gaat inzetten om overheidsuitgaven te maximeren. Als de overheid deze maatregel inzet, dan kan dit in 2016 tot flinke naheffingen leiden. Naar verwachting kan een aantal ziekenhuizen deze naheffingen niet dragen.’

Regisseren of fuseren

Ziekenhuizen in zwaar weer moeten volgens Van den Haak de regie nemen en niet afwachten tot banken of zorgverzekeraars het overnemen. ‘Het maken van duidelijkere portfoliokeuzes is van belang. Maar ook het onderzoeken van samenwerkingsmogelijkheden op het gebied van zogenoemde eerstelijnszorg of op het gebied van innovatie, of het onderzoeken van fusiemogelijkheden zijn opties om het tij te keren. Ook kan worden besloten om investeringen in bouwprojecten uit te stellen of af te blazen’, aldus Van den Haak. Fusies tussen kleinere (financieel ongezonde) en grotere (financieel gezonde) ziekenhuizen zijn de afgelopen jaren vaak een voor de hand liggende oplossing gebleken. ‘Daarbij is het wel zaak om niet-rendabele onderdelen goed tegen het licht te houden’, zegt Frank van der Lee, partner bij BDO en betrokken bij het onderzoek. ‘Het is natuurlijk niet zo dat de financiële problemen van het betreffende onderdeel automatisch voorbij zijn, enkel door te gaan fuseren. Fusies leiden ook tot kosten en investeringen die terugverdiend moeten worden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.