Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Faillissement FvO is niet nodig’

De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) heeft haar faillissement aangevraagd. Maar de ondernemingsraad denkt dat er met voldoende wil nog oplossingen te vinden zijn om het bankroet af te wenden.

De Stichting Fonds PGO – de organisatie die subsidies verstrekt aan patiëntenorganisaties – heeft op 1 januari de geldkraan dichtgedraaid, omdat de FvO niet meer over voldoende liquide middelen beschikte.

Subsidiestop onnodig

Maar waarnemend OR-voorzitter Piet Faber stelt dat de subsidiestop niet nodig is. Er was nog voldoende geld in kas van het fonds van de Stichting Belangenbehartiging Gehandicapten (SBG). Met de rente van dat fonds vermindert de FvO en haar lidverenigingen de huur van het hoofdkantoor in Utrecht.

Geld in kas

In het SBG-fonds zat nog 450.duizend euro. “Voldoende om aan de liquiditeiteis van PGO te voldoen. Dan hadden we in januari nog subsidie gekregen en in ieder geval weer een ton minder schuld gehad.”

Dubbele petten leidt tot belangenverstrengeling

Waarom het FvO-bestuur het faillissement niet heeft weten te ontwijken is volgens Faber niet helemaal duidelijk. Hij wijst erop dat belangenverstrengeling van bestuursleden mogelijk een rol speelt. Alle FvO-bestuurders zitten ook in het bestuur van de lidverenigingen die in de FvO samenwerken: PhiladelphiaSupport, dit Koningskind, Helpende Handen, de VOGG en het WOI. De bestuursleden met een dubbele pet zouden hun eigen organisatie hebben bevoordeeld. Enkele lidverenigingen hebben vorig jaar niet meer hun contributie aan de FvO overgemaakt.

Onwil bestuur

“Het lijkt op onwil van het SBG-bestuur”, vervolgt Faber. “Waar een wil is, is een weg en we hadden een gezond FvO kunnen hebben voor 2007. Nu staan de banen van vijftig medewerkers op de tocht”.

Wanbeleid

Het faillissement komt volgens FvO door langer wanbeleid. “De organisatie schrijft al jarenlang rode cijfers”, zegt FvO-woordvoerder Aartjan ter Haar. “Er is structureel meer uitgegeven dan er binnenkwam. We hebben te veel leningen en achterstallige betalingen.” (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.