Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Falende bestuurders gaan vrijuit

De bestuurders en toezichthouders van Hestia kunnen niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de miljoenenverliezen van het Arnhemse verpleeghuis. Volgens de rechtbank in Amsterdam is er geen bewijs voor wanbeleid en falende controle.
Falende bestuurders gaan vrijuit

De uitspraak is een streep door de rekening van het ministerie van VWS en het College Sanering Zorgverzekeringen (CSZ), die hoopten op een juridisch precedent waarmee ze falende zorgbestuurders voortaan harder kunnen aanpakken.

Financiële problemen

Het CSZ spande in 2005 een rechtszaak aan tegen de bestuursvoorzitter, de raad van toezicht en accountant KPMG. Volgens het CSZ was de top van Hestia op drie fronten tekortgeschoten. Allereerst was er volgens het College sprake van onduidelijk financieel beleid. Ook was er een gebrekkige administratieve organisatie en controle, waardoor de problemen lange tijd onopgemerkt bleven. Het CSZ beschuldigde Hestia ook van een tekortschietend personeelsbeleid. De instelling raakte vooral door het hoge ziekteverzuim in de financiële problemen. Op grond van dit mismanagement wilde het CSZ de AWBZ-miljoenen, die gebruikt waren om Hestia overeind te houden, op de betrokken bestuurders verhalen.

Niet aansprakelijk

De rechter ziet hiertoe geen enkele grond. Wettelijk gezien kunnen bestuurders aansprakelijk worden gesteld, maar dan moet er sprake zijn van ernstig verwijtbaar gedrag en daar is in de Hestia-casus geen sprake van, oordeelt de rechter. Sterker nog, in het vonnis legt de rechter een deel van het probleem bij de overheid. Vanwege de gereguleerde marktomgeving kon het bestuur van Hestia nagenoeg geen invloed uitoefenen op de hoogte van de inkomsten.

CAO-loonstijging

Ook de mogelijkheden om de personeelskosten te beheersen, werden ingeperkt door dwingende overheidsregulering. Zo is een deel van de ontstane tekorten terug te voeren op een CAO-loonstijging, die door het toenmalige College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) niet werd gecompenseerd. Ook is de beschuldiging volgens de rechter onvoldoende onderbouwd, aangezien het CSZ niet vermeldt welke maatregelen Hestia concreet had moeten nemen, maar niet heeft genomen. De stichting Hestia werd in 2003 opgeheven en overgenomen door de Drie Gasthuizen Groep. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Zorgbestuurder niet aansprakelijk voor geleden verlies

Salaris zorgbestuurders stijgt opnieuw

CSZ maakt comeback als ‘robuuste toezichthouder’

CTG: Budget verpleeghuizen is te laag

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.