Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Financieel resultaat ggz gehalveerd

Redacteur Zorgvisie
Het financiële resultaat van de geestelijke gezondheidszorg als geheel is in 2016 gehalveerd. Gemiddeld genomen valt het resultaat echter nog steeds positief uit. Wel wordt er minder geïnvesteerd en lopen personeelstekorten op. Dat blijkt uit de jaarverslagenanalyse van Intrakoop.
Financieelresultaat-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Gemiddeld genomen is het resultaat van de ggz-aanbieders over 2016 nog altijd positief. Intrakoop bekeek de jaarverslagen van 186 aanbieders van geestelijke gezondheidszorg. Waar zij in 2015 een gezamenlijk resultaat van 105 miljoen euro behaalden, liep dit in 2016 terug naar 51 miljoen. Maar Intrakoop merkt daarbij wel op dat de resultaten van de aanbieders onderling flink van elkaar verschillen. Sommigen zagen hun resultaat ‘spectaculair toenemen’, terwijl er bij anderen juist sprake was van een daling. De totale bedrijfsopbrengsten van de sector groeide met 114 miljoen euro naar 6,3 miljard, een stijging van 1,8 procent. De solvabiliteitsratio is toegenomen, van 24,1 procent naar 24,5 procent.

Verschillend financieel resultaat
Twee jaar geleden schreven in totaal 34 aanbieders van geestelijke gezondheidszorg rode cijfers. In 2016 behaalden 15 van die aanbieders wederom een negatief resultaat. Opvallend vindt Intrakoop het dat kleinere aanbieders het beter lijken te doen dan de grote. ‘Gelet op de resultaatratio’s realiseren de 50 procent kleinste organisaties in de sector met 5 procent een aanmerkelijk beter resultaat dan de 50 procent grootste organisaties met 0,7 procent’, staat in de jaarverslagenanalyse te lezen.

Oorzaken financieel resultaat
De zorgaanbieders noemen in hun jaarverslagen verschillende oorzaken voor de krimp van het financiële resultaat. Zo hebben ze te maken gekregen met dalende tarieven en productievolumes. Daarnaast merkt de sector dat de personeelstekorten toenemen en heeft de nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag aanbieders ook geld gekost. In de jeugd-ggz hebben veel aanbieders hoge reorganisatiekosten gehad vanwege productieafspraken met gemeenten. Dat heeft ertoe geleid dat ze 2016 in het rood afsloten.

Investeringen in de ggz
Ggz-aanbieders investeerden de afgelopen jaren steeds minder en in 2016 is dat niet veranderd, meldt Intrakoop. Wel is de daling in investeringen minder sterk dan voorgaande jaren. In 2016 werd er 4,6 procent minder geïnvesteerd, in 2015 was dat 15,5 procent minder en in 2014 38,7 procent. Dat de daling minder sterk is, komt volgens Intrakoop doordat organisaties weer een inhaalslag maken na jarenlang uitstel van investeringen. Daarbij investeren ze niet in dingen die niet noodzakelijk zijn.

Personeelstekort in de ggz
Een ander probleem in de sector is volgens de aanbieders het grote personeelstekort. In 2016 nam het aantal openstaande vacatures met 28,5 procent toe tot 5151. Er zijn 4000 patiëntgebonden vacatures, waarvan er 976 moeilijk te vervullen zijn. Die vacatures staan al langer dan drie maanden open. 

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.