Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Financiële problemen jeugdzorgaanbieders worden groter’

Redacteur Zorgvisie
De financiële problemen waar jeugdzorgaanbieders mee worstelen sinds de transformatie worden steeds urgenter. Van alle aanbieders zegt 40 procent een liquiditeitsprobleem te hebben, terwijl 20 procent van de (hoog)specialistische jeugdzorg verwacht dat dit jaar te krijgen. De transformatie staat daarmee onder druk.
Jeugd-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt de Transitie Autoriteit Jeugdzorg (TAJ) in een jaarrapportage. De autoriteit merkt dat alle partijen die bij jeugdzorg betrokken zijn de doelen van de transformatie ondersteunen, maar dat er nog veel knelpunten zijn. Die knelpunten lijken bovendien structureel te worden, meldt de TAJ.

Een van die knelpunten is een liquiditeitsprobleem, waarvan 40 procent van de jeugdhulpaanbieders last zegt te hebben. Van de (hoog)specialistische jeugdhulpaanbieders verwacht nog eens 20 procent dit jaar financiële problemen. Daarbij gaat het vooral om instellingen die met een groot aantal verschillende gemeenten te maken krijgt en dus veel losse contracten hebben. ‘Deze liquiditeitsproblemen zijn ontstaan door het geleidelijk uitputten van de reserves, het in een aantal gevallen afsluiten van contracten beneden kostprijs bij gebrek aan voldoende inzicht in de hoogte ervan, en door gebrek aan werkkapitaal’, schrijft de TAJ. Dat laatste komt vooral doordat gemeenten ervoor kiezen niet vooraf te subsidiëren, maar achteraf te betalen.

Administratieve problemen
Daarnaast kampen de aanbieders met hoge administratieve lasten, blijkt uit de jaarrapportage. Ook dit geldt vooral voor jeugdhulpinstellingen die in meerdere gemeenten zorg leveren. Ze krijgen te maken met de verschillende systemen waarmee de gemeenten werken en maken hoge kosten om aan alle administratieve eisen te voldoen. Dat gaat volgens de TAJ ten koste van het budget dat ze hebben voor de zorg. ‘Gemeenten en aanbieders moeten nog dit jaar hun administratieve processen op orde brengen, harmoniseren en daarbij de door de VNG ontwikkelde landelijke standaarden hanteren. Zo niet, dan zou het Rijk die moeten vaststellen’, schrijft de autoriteit.

Combinatie knelpunten jeugdzorgaanbieders
De TAJ maakt zich vooral zorgen om de combinatie van de twee knelpunten. De beschikbaarheid van de (hoog)specialistische jeugdzorg komt erdoor onder druk te staan, waarschuwt de autoriteit. De aanbieders zullen dit jaar functies gaan afstoten of volume afbouwen, omdat ze het anders niet redden. ‘Zonder regie kan de beschikbaarheid en continuïteit van dit type essentiële functies van jeugdhulp onder zware druk komen te staan. Bovenregionale samenwerking en onderbouwde prognoses inzake de minimaal noodzakelijke omvang en spreiding van capaciteit van dit type jeugdhulp is cruciaal’, schrijft de TAJ. Daarbij is bovendien rust en stabiliteit nodig en, zij het tijdelijk, een financiële stimulans zodat het transformatieproces kan worden versneld.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.