Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enschede wint rechtszaak van BTN

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
BTN, brancheorganisatie voor de thuiszorg, heeft het kort geding tegen de gemeente Enschede verloren. De rechter stelt dat de overname van het failliete TSN door Familiehulp geen staatssteun is en in overeenstemming met het Europese aanbestedingsrecht. 'Deze uitspraak markeert het failliet van het schoonmaakmodel in de huishoudelijke hulp', zegt Jos de Blok.
Rechter_SpringerFachmedia_450.jpg
Foto: Fotolia

De gemeente Enschede had een overeenkomst met het inmiddels failliete TSN voor het verlenen van huishoudelijke hulp. Toen dat bedrijf in januari failliet dreigde te gaan ging de gemeente op zoek naar een partij die de overeenkomst over kon nemen, inclusief alle rechten en plichten die daarbij horen. Het bedrijf Familiehulp van Buurtzorg Nederland wilde dat, maar alleen als zij een transitievergoeding van de gemeente zou krijgen. Uiteindelijk kwamen partijen tot een akkoord, zonder de gevraagde transitievergoeding. Wel is de gemeente van plan om op korte termijn een zogeheten ‘transformatiebudget’ in te richten, waarop gecontracteerde partijen een beroep kunnen doen.

Niet in strijd met aanbestedingsrecht
Brancheorganisatie BTN en de thuiszorgorganisaties  Solace en BiOns sleepten Enschede voor de rechter, omdat deze gang van zaken in strijd zou zijn met het aanbestedingsrecht. Zij redeneerden dat vervanging van een contractspartner een zodanige wijziging van de overeenkomst met zich meebrengt dat de gemeente opnieuw tot aanbesteding over zou moeten gaan. De rechter oordeelt echter dat er geen sprake is van een wezenlijke wijziging van het raamcontract, omdat Familiehulp de overeenkomst één-op-één van TSN heeft overgenomen. In geval van een faillissement van een contractant is dat volgens Europees recht toegestaan.

Geen staatssteun Familiehulp
Daarnaast vond TSN dat er sprake zou zijn van staatssteun. Het transformatiebudget zou een verkapte transitievergoeding voor Familiehulp zijn. Ook dat zou in strijd zijn met het aanbestedingsrecht. Maar de voorzieningenrechter oordeelt dat ook dit standpunt onjuist is. ‘De gemeente heeft onweersproken gesteld dat de transitievergoeding een op zichzelf staande subsidieregeling is. Deze staat los van de geldende raamcontracten en is niet uitsluitend beschikbaar voor Familiehulp’, aldus de uitspraak.

‘Rechtszaak is verspilde energie’
‘De uitspraak geeft veel rust in Enschede en andere gemeenten’, reageert een tevreden Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland. ‘Nu kunnen we ons weer volledig richten op opbouwen en vernieuwen. Deze rechtszaak is zonde van de tijd. BTN had beter meer energie kunnen stoppen in haar leden helpen met vernieuwen, zodat ze ook een beroep kunnen doen op de innovatiemiddelen.’ 

Failliet schoonmaakmodel
Buurtzorg heeft uiteindelijk 2800 medewerkers en 12.000 cliënten overgenomen van TSN. Het inpassen van de nieuwe mensen gaat volgens De Blok boven verwachting goed. ‘Alle teams werken nu zelfstandig zonder managers. Deze uitspraak markeert het failliet van het schoonmaakmodel in de huishoudelijke hulp. Het gaat niet om het aantal vierkante meters dat wordt schoongemaakt, maar om het ondersteunen van mensen bij hun zelfredzaamheid. Onze medewerkers helpen bij het uitbreiden van sociale contacten en mobiliseren van mensen.’

BTN is teleurgesteld
BTN is teleurgesteld over de uitspraak. Inhoudelijk kan directeur Hans Buijing nog niet veel zeggen, omdat hij de uitspraak nog moet bestuderen. Of er een eventueel hoger beroep komt, kan hij ook dan pas zeggen. Wel houdt hij de mogelijkheid van rechtszaken tegen andere gemeenten open. ‘We hebben nog enkele WOB-verzoeken lopen bij gemeenten, maar dat duurt al maanden.’ Ook leden van BTN hebben veel werk overgenomen van TSN, dat actief was in meer dan honderd gemeenten. Van hen gingen negentien in zee met Buurtzorg. De andere gemeenten hebben andere oplossingen gevonden.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.