Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote ontevredenheid over inkoop dementiezorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Twee derde van de ketenregisseurs is ontevreden tot zeer ontevreden over de inkoop van casemanagement dementie.
dementie fotolia.gif
Foto: fotolia

Dat blijkt uit een enquête onder alle 64 dementienetwerken. De respons was 92 procent.

Zorginkoop

De ondervraagde ketenregisseurs zijn ontevreden over zowel de inkoop van individueel casemanagement als de ketenprestatie dementie. In vergelijking met 2016 vindt 44 procent van de ketenregisseurs dat het inkoopproces in 2017 minder goed is verlopen, 39 procent zag geen verschil met het inkoopproces in 2016 en slechts 5 procent gaf aan dat het inkoopproces in 2017 beter is verlopen dan vorig jaar. Het betrof vooral de duidelijkheid vanuit de verzekeraar, het tijdpad, de ruimte voor onderhandeling en de ruimte voor maatwerk wat betreft de ketenregisseurs in 2017.

Integraal tarief

In totaal stelt 61 procent van de ketenregisseurs dat door de inkoopafspraken over 2017 belemmeringen ontstaan in het goed uitvoeren van individueel casemanagement in hun regio. Inkoop van casemanagement is vaak niet geoormerkt en valt daardoor in veel gevallen onder het integrale tarief vanuit het budget wijkverpleging. Over dit tarief valt in de meeste gevallen niet te onderhandelen, terwijl er door verzekeraars soms wel om een aparte verantwoording wordt gevraagd.

Dementienetwerk

Volgens de helft van de ketenregisseurs hebben de inkoopafspraken 2017 geleid tot belemmeringen in de samenwerking in het dementienetwerk. De ketenprestatie dementie is ingekocht bij een derde van de netwerken, dit zijn dezelfde als het jaar daarvoor. De ketenregisseurs pleiten voor een passend tarief voor individueel casemanagement met vergoeding voor directe en indirecte tijd. Zij willen dat er normen worden gesteld aan uren per cliënt en caseload per professional.

Wijkverpleging

Uit de monitor wijkverpleging die de NZa gisteren presenteerde, bleek dat casemanagement vaak als onderdeel wordt gezien van wijkverpleging en niet apart wordt ingekocht. Sommige zorgaanbieders krijgen voor casemanagement dementie een uurtarief vergoed dat lager of rond het uurtarief ligt voor persoonlijke verzorging. Dit kan er volgens de NZa toe leiden dat zorgaanbieders mogelijk niet het juiste deskundigheidsniveau kunnen inzetten. Eind vorig jaar meldde de NZa nog dat een aparte betaaltitel voor casemanagement dementie onwenselijk is.

Zorgstandaard

Verzekeraars zeggen de informatie uit de enquête te gaan gebruiken om het inkoopproces van casemanagement en de ketenprestatie dementie voor 2018 te verbeteren. Per regio zijn grote verschillen in de manier waarop casemanagement dementie is georganiseerd. Dat maakt vergelijking erg lastig. Er bestaat een zorgstandaard wijkverpleging maar die stamt uit 2013 en is erg globaal. De betrokken partijen in de zorg zijn met elkaar in overleg over de vraag of verdere formalisering van de wijkverpleging wenselijk is en in hoeverre de regio’s de vrijheid houden dementiezorg op maat in te richten. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Dossier Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg. De artikelen gaan over verpleging en verzorging bij cliënten thuis en huishoudelijke hulp op indicatie, vaak in combinatie met de zorghervorming.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.