Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Financiering hospicezorg moet op de schop’

Anouk Brinkman
De financiering van de terminale palliatieve zorg moet drastisch veranderen. Het financieringssysteem is versnipperd en bevat onnodige perverse prikkels. Dat stellen Martin den Hartog, voorzitter van de Associatie voor Hospicezorg Nederland en Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP).
Andere financiering nodig voor hospicezorg
Foto: Photographee.eu/Fotolia.com

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij wil dat regionale netwerken palliatieve zorg gaan experimenteren met andere financieringsvormen. ‘Er zitten veel perverse prikkels in het systeem, waaronder zorgverzekeraars die met budgetplafonds werken. Onze wens is dat er veel meer wordt gekeken naar wat de patiënt nodig heeft en dat het niet uitmaakt waar de patiënt de zorg ontvangt. Een patiëntvolgende financieringsvorm zou daarom wenselijk zijn, maar dat vergt een stevige aanpassing van het huidige systeem. Een dergelijke aanpassing zal bij zorginstellingen nieuwe vragen oproepen, waardoor de sector gebaat is bij experimenten op regionaal niveau.’

Extra subsidie voor vrijwilligers

Op dit moment wordt de terminale palliatieve zorg op vier verschillende manieren gefinancierd: vanuit de Zorgverzekeringswet, via de Wet maatschappelijke ondersteuning, vanuit de Wet langdurige zorg en door middel van subsidie. Het ministerie van VWS maakte eind vorige maand bekend dat er vier miljoen euro extra subsidie zou worden toegekend aan de financiering van de terminale palliatieve zorg. Het gaat om geld waarop voornamelijk hospices aanspraak maken, dat bestemd is voor de coördinatie van vrijwilligers. Aanleiding hiervoor was dat verschillende hospices de afgelopen jaren in financieel zwaar weer terechtkwamen.

Eenduidige financiering

‘Het valt duidelijk te prijzen dat hiervoor meer geld beschikbaar is, want vrijwilligers zijn van buitengewoon grote waarde voor de terminale palliatieve zorg’, aldus Martin den Hartog, voorzitter van de Associatie voor Hospicezorg Nederland (AHzN). ‘Maar het lost de versnippering van de financiering niet op. Ons pleidooi is om een eenduidige, robuuste financiering te organiseren, waardoor de versnippering reduceert en er voldoende financiering is voor de hospicezorg.’ Een uniform financieringssysteem is volgens Den Hartog het makkelijkst vorm te geven binnen de Zorgverzekeringswet.

Ook Van der Staaij ziet het extra subsidiegeld als een lapmiddel. ‘Dit geld verdwijnt in één grote pot en als meer zorginstellingen daarop aanspraak maken, is er minder geld beschikbaar. Hierdoor weten instellingen niet waar zij aan toe zijn.’ Bovendien kunnen alleen high care hospices aanspraak maken op de subsidie als zij minder dan twintig fte verpleegkundig personeel in dienst hebben. Den Hartog: ‘Terwijl ook deze hospices met vrijwilligers werken. Ik zou liever zien dat voor de subsidieregeling gelijke monniken gelijke kappen geldt.’

Voldoende draagvlak

Zowel in de sector als in de politiek is er volgens Van der Staaij voldoende draagvlak om de financiering van de terminale palliatieve zorg te verbeteren. ‘Aan de ene kant is dat bemoedigend, aan de andere kant is het ook frustrerend, want gesprekken hierover lopen vast op de technische uitvoering. Daarom blijven er houtje-touwtje-oplossingen voor acute problemen komen, in plaats van solide, degelijke veranderingen. We zullen daarom schriftelijke vragen stellen over dit onderwerp en verzoeken om een integraal debat over de financiering van de terminale palliatieve zorg. Het is een zaak van een lange adem.’ Den Hartog sluit zich daarbij aan: ‘Ik vind oprecht dat de hospicezorg een robuuste en volwassen financiering verdient. Hoe het systeem nu in elkaar zit doet geen recht aan de zorg die met heel veel passie wordt geleverd.’

 

 

 

1 REACTIE

  1. Hoe zou het zijn om een goede kostprijs/tarief per dag te berekenen, een kostprijs/tarief voor een regulier hospice en een voor een high care hospice, en dan alle energie te stoppen in het aanbieden van ondersteuning bij een zo goed mogelijk levenseinde?
    Hoeveel kosten al deze discussies en gedoe over de financiën?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.