Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV gaat toch actie voeren na gestrand overleg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De gestrande onderhandelingen tussen FNV, AZN en ambulancewerkgevers zijn ‘teleurstellend en onverantwoord’, aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. De vakbond dreigt nu alsnog met acties om aandacht te vragen voor de problematiek in de acute zorg en extra salaris voor ambulancemedewerkers. AZN is verbaasd over de aankondiging van de FNV over mogelijke acties.
Ambulancemedewerkers acute zorg
Foto: iStock

Gisteren liepen de gesprekken tussen de onderhandelende partijen stuk over de besteding van minister Bruins toegezegde 13,5 miljoen euro voor herziene loonkosten. Ambulancezorg Nederland is verbaasd over de aankondiging van de FNV over mogelijke acties, omdat volgens FNV de toegezegde budgetten niet beschikbaar komen ter waardering van het ambulancepersoneel. ‘AZN maakt hieruit op dat FNV de uitleg over hoe de door VWS aan de ambulancesector toegekende budgetten aangewend moeten worden, niet goed heeft begrepen’, aldus de organisatie. Wanneer de FNV-actie wordt gehouden, wordt waarschijnlijk deze week bekend gemaakt.

Loonkosten

Het extra budget moet de aanhoudende problemen in de acute zorg aanpakken. Over de besteding van 13,5 miljoen euro zijn de partijen het echter niet eens. De vakbond pleit voor een extra toelage van minimaal 1.500 euro per werknemer in 2018. Seifert benadrukt dat de hoge werkdruk en de bevlogen inzet van ambulancemedewerkers reden zijn voor een financiële beloning. ‘Zij verdienen waardering voor hun harde werk.’

Maar volgens de FNV gebruikende werkgevers het geld liever om hun financiële positie te versterken, mede in afwachting van de vergunningen over twee jaar. AZN laat Zorgvisie weten dat dit hen ‘volstrekt onbekend’ voorkomt en onjuist is. Volgens AZN komt het budget dat door VWS is uitgetrokken ten goede aan het uittrekken en opleiden van extra ambulancemedewerkers en aan het actualiseren van de loonnormbedragen. ‘FNV haalt twee dingen door elkaar: het extra budget dat VWS aan de ambulancesector heeft toegekend is niet hetzelfde als extra loonruimte.’ Volgens Ambulancezorg Nederland wil de vakbond de achterbanraadpleging van de AZN voor betere arbeidsvoorwaarden in 2018 niet afwachten.

Responstijden

De druk op de ambulancezorg is al langer het onderwerp van gesprek. Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de NZa blijkt dat het ‘te veel ambulances niet lukt om in hun regio binnen 15 minuten bij een patiënt te zijn.’ Bruins zegt in een reactie op het rapport dat de oorzaken, zoals een ambulance- en personeelstekort, niet eenvoudig op te lossen zijn. Seifert vindt het een ernstige zaak. ‘Het is nu noodzakelijk om personeel aan te trekken voor capaciteitsuitbreiding.’ AZN geeft te kennen dat de sector tevreden is met het stabiele resultaat van ongeveer 93,5 procent, maar dat het streeft naar de landelijke norm.

Kamervragen

Afgelopen maandagavond moest een 91-jarige vrouw met gebroken heup vijf uur op een ambulance wachten. Arie Wijten, directeur van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond, noemt langere wachttijden een gevolg van het personeelstekort. VVD-kamerlid Aukje de Vries heeft naar aanleiding van het incident vandaag Kamervragen aan minister Bruins gesteld. Volgens AZN is de mate van personeelskrapte per regio verschillend en kampen vooral grote steden met een hogere werkdruk.

Om de arbeidsmarktkrapte op te vangen, zijn er regionale plannen opgesteld en is er onder leiding van VWS met diverse partijen gewerkt aan een bredere arbeidsmarktagenda. Zo is de toegang tot de opleiding tot ambulanceverpleegkundige verbreed. ‘Deze maatregelen werpen vruchten af’, aldus AZN. De organisatie ziet in het afgelopen jaar een toename van zestig procent ten opzichte van het aantal opleidingsinschrijving van het jaar daarvoor.

Regionale coördinatie

Voor 2018 heeft de NZa doelen geformuleerd om de responstijden van de ambulancediensten aan de 95 procent norm te voldoen. Zo wil zij resultaten van onderzoeken met de IGJ omzetten naar een plan van aanpak en het gesprek aangaan met zorgverzekeraars en RAV’s. Seifert is blij met de actievere houding van de NZa.

Bruins heeft toegezegd meer sturing te zullen geven aan de ROAZ. ‘Om de zorg voor de patiënt verder te kunnen verbeteren en te blijven borgen in de toekomst, is regionaal maatwerk een must’, aldus AZN. Seifert pleit voor een betere afstemming met huisartsenposten en personeel op de SEH. ‘Door deze druk beter te stroomlijnen, kan er veel onnodige druk van de schouders van ambulancepersoneel.’ Volgens NZA fungeert de acute zorgketen het best als alle schakels met elkaar op één lijn liggen en nauwe afstemming hebben met elkaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.