Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV publiceert ‘ActiZ50’ met topsalarissen zorg

Vakbond FNV presenteerde afgelopen weekend de zesde editie van de ActiZ50. Deze ranglijst met topsalarissen laat zien dat een kwart van de onderzochte zorgbestuurders nog steeds meer verdient dan de Balkenende-norm van 178.000 euro per jaar.
Fotolia

Volgens de FNV is dit jaar de hoogste gouden handdruk betaald sinds deze lijst bestaat; aan de (ex-)directeur van zorginstelling Driezorg. Hij kreeg een ontslagvergoeding van maar liefst 426.113 euro. Dit is ruim 5,5 keer zoveel als wordt begrensd in de Wet Normering Topinkomens (WNT).

WNT
Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn: ‘We zien dat bestuurders nog steeds een topinkomen hebben. Tegelijkertijd hebben duizenden mensen in de thuiszorg en in de verpleeg- en verzorgingshuizen hun baan verloren. Ook verloren kwetsbare ouderen hun zorg en veel zorgmedewerkers die wel hun baan behielden, hebben wederom fors op hun arbeidsvoorwaarden moeten inleveren. Veel thuiszorgmedewerkers zijn zelfs van het ene op het andere moment tot wel een derde in salaris teruggezet. En dit uiteraard zonder de overgangsperiode van zeven jaar die de bestuurders onder de Wet normering topinkomens wél krijgen.’

Zorggeld
Uit een enquête onder FNV-leden van eind vorig jaar blijkt dat de druk op de zorg en het personeel in de verpleeghuizen flink toeneemt. De oorzaak is de bezuiniging op de werkvloer. Waar in 2014 nog een op de drie zorgmedewerkers dagelijks te maken had met te weinig personeel op de werkvloer, steeg dit vorig jaar naar een op de twee. Hierover zegt Dobbe: ‘Dit valt moeilijk te rijmen met het nog steeds relatief hoge aantal topsalarissen en de stijging in eigen vermogens die blijkbaar nog steeds plaatsvindt. Dat is allemaal zorggeld dat zoveel mogelijk naar de zorg moet gaan. Daar is het voor bedoeld en daar is het geld nodig.’ Bekijk hieronder de ActiZ50 lijst.

Dossier topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.