Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Forse afname medicatiefouten door software

Mark van Dorresteijn
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is het aantal medicatiefouten flink afgenomen door een intelligent softwaresysteem beter af te stellen. Ziekenhuisapotheker Anne-Marie Scheepers promoveert vandaag op het onderwerp.
Forse afname medicatiefouten door software
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Scheepers toonde tijdens haar promotieonderzoek onder andere aan dat slechts 30 procent van de patiënten adequate maagbescherming kreeg en dat het toedienen van zware pijnstillers in meer dan de helft van de gevallen tot verstopping (obstipatie) leidde.

Aanpassing

‘Het was niet mijn doel om aan te tonen dat er veel fout ging, maar eerlijk gezegd schrok ik wel van de cijfers.’ In het Catharina Ziekenhuis krijgt inmiddels 98 procent van de patiënten adequate maagbescherming en heeft nog maar 12 procent van de gebruikers van zware pijnstillers last van verstopping. Bij een meting van de resultaten van gedurende 33 maanden bleek dat er in het Catharina ziekenhuis nu per jaar gemiddeld 960 extra medicatieaanpassingen plaatsvinden die beter zijn voor de patiënt.

Software

De beslissingsondersteunende software die gebruikt is voor de verbetering heet Gaston en is door het ziekenhuis met de TU Eindhoven ontwikkeld. Dit softwareprogramma navigeert als een soort TomTom door de enorme hoeveelheid gegevens om te zorgen dat richtlijnen en protocollen worden nageleefd. Waar traditionele medicatiebewaking  controleert of medicijn X en medicijn Y wel of niet goed samengaan, kijkt dit systeem naar het medicijn én de totale patiënt, inclusief eventuele andere patiëntkenmerken zoals aandoeningen, laboratoriumwaarden en andere medicijnen. Het systeem geeft gevraagd en ongevraagd advies en waarschuwingen als van protocollen of richtlijnen wordt afgeweken. In 2011 werd het Catharina Ziekenhuis hiervoor al genomineerd voor de ZorgVeiligPrijs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Om optimaal te kunnen werken moet Gaston gevoed worden met de juiste data en informatie. Daar heeft Scheepers zich mee beziggehouden voor haar promotie. Uiteindelijk kwam zij tot een gevalideerd systeem dat alle parameters herkent en dus per patiënt een advies op maat kan geven waardoor de verbeteringen mogelijk werden.

Maastricht

Verschillende ziekenhuis hebben al interesse getoond in de methode die in het Catharina Ziekenhuis inmiddels operatief is. Zelf werkt Scheepers sinds kort in het Academisch Ziekenhuis Maastricht om dit systeem daar in te voeren.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.