Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Functioneringsgesprek specialist moet beter

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Orde van Medisch Specialisten publiceert vandaag een “leidraad” om de invoering van functioneringsgesprekken te verbeteren.
Functioneringsgesprek specialist moet beter
Foto: Stockxchng

‘Het is niet zo dat het nu niet goed gaat’, zegt een woordvoerder van de Orde, ‘maar je ziet toch nog vaak dat specialisten erg afwachtend zijn. Als eenmaal blijkt dat iets werkt, willen ze het wel overnemen.’

Individueel functioneren

Sinds 2008 bestaat het kwaliteitsprogramma Individueel Functioneren Medisch Specialisten. Het is de bedoeling dat medisch specialisten elkaar beoordelen op hun functioneren. Inmiddels is 80 procent van de ziekenhuizen met het programma aan de slag gegaan, zo blijkt uit onderzoek uit 2013. Maar de uitvoering in de praktijk blijkt weerbarstig. Daarom is er nu een richtlijn waarmee, zo zegt de Orde, elke medische staf kan bepalen welke methode om het functioneren van een medisch specialist te verbeteren, het best bij hen past.

Tijdsintensief

Een reden waarom invoering nog niet zo wil vlotten, is dat de twee methodieken die de Orde suggereert, erg tijdsintensief zijn. Dat zegt psychiater Maarten de Boo, tevens vice voorzitter van het bestuur medische staf in het Reinier de Graaf Gasthuis. De Boo is nauw betrokken geweest bij het opstellen van de richtlijn: ‘Wij hebben een eigen intervisiemethode laten ontwikkelen. In groepjes van drie tot vier personen houden specialisten intervisiegesprekken.  Dat doen ze drie a vier keer per jaar.’ Het voordeel is volgens De Boo dat leerpunten niet in binnenskamers blijven hangen maar in groter verband onderling worden besproken. ‘Het past helemaal binnen ons ziekenhuis. We willen van een Ik- naar een Wij-cultuur.’

Binnenskamers

Dat is de tweede reden waarom de Orde vindt dat het IFMS verbetering behoeft. Tot nu toe blijft methode om het functioneren te verbeteren nog te individueel. De leidraad raadt aan om persoonlijke ontwikkelpunten te delen met de vakgroep of maatschap. Orde-bestuurder en cardioloog Marcel Daniels: ‘De omgeving kan de medisch specialist helpen bij het realiseren van zijn persoonlijke doelstellingen en daarmee de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dat collega’s elkaar aanspreken als er minder optimaal gefunctioneerd wordt, hoort daar ook bij. Medisch specialisten moeten zich open en toetsbaar opstellen.’

Vrijwillig

Deelname aan het IFMS in principe vrijwillig, maar de Orde stimuleert de specialisten sterk hieraan deel te nemen. In sommige ziekenhuizen is het voor alle specialisten verplicht, in andere ziekenhuizen beginnen de meest enthousiaste specialisten en haakt de rest later aan. In het Reinier de Graaf Gasthuis is intervisie direct voor alle specialisten verplicht gesteld. De Boo: ‘Het onderwerp is dus van iedereen.  Dat is enorm waardevol.’

1 REACTIE

  1. ‘Deelname aan het IFMS is in principe vrijwillig.’ Dat lijkt me de effectiviteit ervan wezenlijk te ondermijnen.
    En is het niet eerst nodig om objectief te kunnen bepalen welke specialist (niet) goed functioneert, aan de hand van ziektelastverloopbepaling en patiënttevredenheidsmeting? Want wat als twee van de vier specialisten in het groepje vinden dat de andere twee niet goed functioneren, maar de andere twee het omgekeerde vinden?
    Vergezocht is dat niet bepaald. Dat kunnen we afleiden uit de regelmatig opduikende berichten over ruzies tussen specialisten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.