Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Forse groei ELV-bedden Fundis in zorgpensions

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Fundis levert in vier zorgpensions herstelzorg aan kwetsbare ouderen zodat ze niet onnodig naar het ziekenhuis hoeven. Op 1 oktober start Fundis de vijfde locatie in de Havenpolikliniek in Rotterdam. ‘De zorgpensions voorzien echt in een behoefte’, zegt Jeroen van den Oever, directievoorzitter Fundis.
Jeroen van den Oever, directeur van Fundis en bestuurslid ActiZ

Fundis, een netwerk van zorgaanbieders van ouderenzorg in Zuid-Holland en Utrecht, biedt in vier zorgpensions herstelzorg aan kwetsbare ouderen. Het zijn ouderen die het thuis even niet meer redden, maar die medisch gezien niet in het ziekenhuis thuishoren. Buiten kantoortijden is het ziekenhuis in veel regio’s echter de enige zorginstelling die 24/7 in bedrijf is. Daarom belanden ouderen vaak onnodig in het ziekenhuis. De zorgpensions voorzien in die leemte, stelt Fundis-directievoorzitter Jeroen van den Oever. ‘Ze voorkomen dat ouderen onnodig een ziekenhuisbed bezetten. Ouderen krijgen in de zorgpensions een kamer, een bed met tv, eten en herstelzorg.’

Via huisarts en ziekenhuis naar zorgpension

Het zorgpension in Woerden zit in het gebouw van het lokale ziekenhuis. De zorgpensions in Zoetermeer, Capelle aan den IJssel en Rotterdam-Hillegersberg zijn in aparte panden gehuisvest, maar werken wel nauw samen met ziekenhuizen. Samen gaat het om circa 100 eerstelijnsverblijfbedden (ELV-bedden). Huisartsen zijn de hoofdbehandelaars. Samen met transferverpleegkundigen uit de ziekenhuizen bepalen zij wie in aanmerking komen voor de tijdelijke herstelzorg. Door de nabijheid van het ziekenhuis is er vanzelfsprekend ook nauw overleg met medisch specialisten. De instroom vanuit de huisartsenpraktijk en het ziekenhuis is ongeveer fiftyfifty.

Verblijf gericht op herstel

Het verblijf in de zorgpensions is volgens Van den Oever echt gericht op herstel. ‘De inzet is om ouderen zo snel mogelijk weer thuis te krijgen. De gemiddelde verblijfsduur is 25 dagen. Je ziet in verpleeghuizen regelmatig dat ouderen te lang in ELV-bedden verblijven. Vaak komt dat doordat ze een te zware zorgvraag hebben voor een ELV-bed. Eigenlijk moeten ze doorstromen naar de ggz of een verpleeghuisbed. Maar als daar geen plek is, blijven ze zo lang op een ELV-bed. Daar komt bij dat verpleeghuispersoneel vaak niet gericht is op snel ontslag van cliënten naar huis.’

Bekostiging uit ZVW en Wmo

De bekostiging van de ELV-bedden komt uit de Zorgverzekeringswet (ZVW). Een klein deel van de financiering loopt via zogeheten respijtzorg uit de Wmo. Dat is het geval als een oudere tijdelijk in het zorgpension verblijft vanwege een overbelaste mantelzorger. Tot slot is er kleine private geldstroom van mensen die het verblijf uit eigen zak betalen. De kosten hiervan bedragen 70 euro per dag. In dat geval loopt zo nodig de thuiszorg door en komt de financiering dus ook uit de ZVW.

Betere doorstroom in ziekenhuis

Op macroniveau vormen de zorgpensions een besparing voor de samenleving, stelt Van den Oever. ‘De zorgpensions vervangen onnodige ziekenhuisopnamen. Een ELV-bed kost gemiddeld 175 euro per dag, inclusief behandeling. Een ziekenhuisbed is al gauw 500 euro per dag, afhankelijk van het ziekenhuis.’ Maar raken ziekenhuizen dan omzet kwijt? Dat valt volgens Van den Oever reuze mee. ‘Ziekenhuizen krijgen minder groei. Het aantal kwetsbare ouderen stijgt de komende jaren met 40 procent. Door de zorgpensions is de doorstroom in ziekenhuizen beter en worden er minder bedden bezet gehouden voor andere patiënten die echt een medische behandeling nodig hebben. Vanwege de sterke groei van het aantal kwetsbare ouderen verwacht ik dat de capaciteit van zorgpensions flink zal groeien.’

Vijfde zorgpension in Havenpolikliniek

Op 1 oktober start Fundis een vijfde zorgpension in de Havenpolikliniek. Fundis werkt daarin nauw samen met vier Rotterdamse ziekenhuizen. Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis maken een ouderenexpertisecentrum van het voormalige Havenziekenhuis. Het zorgpension van Fundis met 20 ELV-bedden komt op de vierde etage. Volgend jaar worden dat 24 ELV-bedden. De ziekenhuizen ontwikkelen samen met Fundis, huisartsen en gemeenten een vernieuwend zorgconcept waarin ze medische zorg, verpleging, verzorging en welzijn nauwer willen integreren.

Buurtzorgpensions

Ook Buurtzorg Nederland heeft een vergelijkbaar concept ontwikkeld voor mensen die niet in het ziekenhuis horen, maar het thuis niet kunnen redden. Directeur Jos de Blok heeft onlangs het zesde Buurtzorgpension geopend in Ermelo, heeft Zorgvisie gemeld op 18 juli. Het initiatief dateert al van 2012, toen Buurtzorg nog een minderheidsbelang van 40 procent had. Inmiddels is Buurtzorg volledig eigenaar. De Blok voorziet ook een forse groei naar circa veertig vestigingen de komende vijf jaar.

1 REACTIE

  1. In welk ziekenhuis kan.ik eventueel het best terecht in.Noord.Holland gemeente Wervershoof?
    Woon in de nabijheid van Hoorn en heb het nog niet nodig gehad. Mijn partner heeft alweer een tijd geleden in.het Westfries Gasthuis gelegen. Voor ons een goede en bekende locatie.
    Hoor het wel.
    M.vr.gr.
    Gert Arp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.