Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gaat gereguleerde marktwerking tot 2022 de ijskast in?

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De hiërarchische aansturing van de zorg die bij deze crisis hoort, zal pas verdwijnen als er een vaccin tegen het coronavirus is. ‘Als ziekenhuizen en MSB’s in de tussentijd heel constructief hun eigenbelang laten wijken voor het landsbelang, dan zal er daarna weinig steun zijn om de marktwerking weer terug in te voeren’, zegt gezondheidseconoom Xander Koolman. ‘Maar dat verwacht ik niet.’
Xander Koolman, gezondheidseconoom
Xander Koolman
Premium

‘Er is nu een centrale

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Beste Xander, zoals wel vaker heeft Jaap van den Heuvel volkomen gelijk. Ik kan het betoog Jaap nog verder aanvullen. Los van corona en juist ook voor corona was en is er veel meer afstemming en samenwerking tussen ziekenhuizen onderling en met de eerste en de NULDE lijn , dan je uit jou verhaal zou kunnen afleiden. En nogmaals WE HEBBEN GEEN PRESTATIEBEKOSTIGING in de ziekenhuissector. WE HEBBEN EEN ( overigens veel te ingewikkeld , maar makkelijk te vereenvoudigen ) BUDGETSYSTEEM. Ik heb daarvoor een tienpuntenplan opgesteld , dat binnenkort in een blog in Zorgvisie verschijnt.
      En t.a.v. de specialisten in de MSB’s , ook die hebben een ( honorarium-) budget, dat sinds 1-1-2015 integraal onderdeel is van het ziekenhuisbudget. De DBC/DOT-tarieven zijn gewoon en allen maar verrekentarieven. Xander , ik mail je dat blogje alvast toe , alsmede ook een uitgebreidere monografie rechtstreeks toe. Iedereen kan doe opvragen. Groet, Guus van Montfort. ( mailadres: ghvanmontfort@casema.nl)

    2. Lees alle reacties
    3. Er is geen gereguleerde marktwerking, anders zouden de prijzen nu wel omhoogschieten. Ziekenhuizen hebben gewoon een budget en dat kan gewoon in twaalf termijnen uitbetaald worden. Allen de administratieve handeling om dat budget te verantwoorden werkt nu niet omdat we hele andere producten leveren. Maar dat is bijzaak. Nagenoeg ieder ziekenhuis wordt nu vol belast en dient gewoon het budget betaald te krijgen inclusief extra kosten. Niet zo moeilijk dus. Centrale hiërarchische aansturing zou ik niet aan beginnen. Ons ziekenhuis is volledig uit eigen beweging opgeschaald, net als alle andere ziekenhuizen, omdat dokters, verpleegkundigen managers, bestuur en iedere betrokkene zag en kon lezen wat er op ons af kwam. Die snelheid en omvang van opschaling was nooit bereikt als dat niet vol overtuiging uit eigen beweging was gebeurd, maar door een centraal overheidsorgaan. Centrale sturing werkt niet in een complex systeem. Binnen onze ROAZ wordt uitstekend samengewerkt en is men heel solidair omdat iedereen snapt dat dit nu nodig is en bereid is volledig zijn verantwoordelijkheid te nemen. En niemand is de baas! Artsen en verpleegkundigen zouden nooit zo lang en zo ver over hun eigen grenzen gaan als ze niet volledig vanuit zichzelf gemotiveerd zijn. Ik zou dus nog maar even wachten met die centrale aansturing. Dat maak meer kapot dan dat het wat oplost. Hulp is heel welkom. Het betalen van de rekeningen ook.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.