Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gametherapie voor jongeren met psychose

Mark van Dorresteijn
Ggz-instellingen uit Noord-Nederland en NHL Hogeschool uit Leeuwarden ontwikkelen samen een game voor de behandeling van jongeren met een psychose. De game moet jongeren leren omgaan met hun situatie.
Gametherapie voor jongeren met psychose

Met een game leren jongeren op een alternatieve manier. Wanneer ze door ervaring in een game beleven wat de gevolgen kunnen zijn van het niet innemen van medicatie of het gebruik van drugs, is het leereffect waarschijnlijk groter dan wanneer een hulpverlener het vertelt. Een game maakt jongeren mogelijk ook minder afhankelijk van hulpverleners en stimuleert op die manier zelfmanagement.

Psychose

Een psychose treedt vaak voor het eerst op tijdens de adolescentiefase. Om het risico op een nieuwe psychose te verkleinen, moet de jongere een balans leren te vinden tussen zijn ziekte en hoe hij zijn leven wil invullen. Hiervoor is kennis en inzicht nodig. De geestelijke gezondheidszorg geeft daarom vaak voorlichting aan jongeren met een psychose door middel van klassikale psycho-educatie. Ggz-medewerkers constateren dat deze methode niet goed aansluit bij de leefwereld van jongeren, waardoor er weinig motivatie is om te leren. Jongeren ervaren het vaak als saai, betuttelend, ingewikkeld en confronterend. Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de huidige psycho-educatie nauwelijks tot gedragsverandering leidt.

Prototype in 2013

Professionals van GGZ Friesland, Lentis (Groningen), GGZ Drenthe, het ZIF (Zorg Innovatie Forum) klopten vorig jaar aan bij NHL Hogeschool met het verzoek samen te zoeken naar nieuwe, innovatieve mogelijkheden. Gaming binnen de zorg is een veelomvattend en nog braakliggend terrein dat veel pionierswerk vereist, maar het begin van een grote ontwikkeling kan betekenen. Na een eerste verkenning ligt er nu een projectplan op tafel. De partijen pakken de ontwikkeling van de gametherapie gezamenlijk op door middel van experimenteel onderzoek. Naast de genoemde partijen werken ook gameontwikkelaars als Gameship, The Factor.e en het Universitair Centrum Psychiatrie mee. Het project start deze maand. In 2013 moet er een speelbaar prototype van de game klaar zijn. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.