Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebrek aan contanten in ggz opgelost

UVIT is als laatste zorgverzekeraar gezwicht voor de roep om voorschotten te geven aan ggz-instellingen. Daarnaast kunnen instellingen versneld dbc-compensatie krijgen over 2008. Het liquiditeitsprobleem in de geestelijke gezondheidszorg is daarmee opgelost.
Gebrek aan contanten in ggz opgelost

UVIT weigerde tot enkele weken geleden ggz-instellingen te bevoorschotten. De verzekeraar vond dat niet passen bij het principe van de nieuwe bekostiging, waarbij aanbieders geld krijgen na het declareren van diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s). Na protesten vanuit de sector heeft UVIT nu besloten toch tussentijds te betalen aan ggz-instellingen met cashproblemen. En niet alleen voor een half jaar, zoals UVIT eerst aankondigde, maar in heel 2009. “Als het nodig is nog een jaar te bevoorschotten, is het ook geen probleem”, zegt woordvoerster Sandra de Jong.

Dbc’s

Ggz-instellingen en vrijgevestigde hulpverleners kwamen in 2008 in geldnood door de overgang naar de nieuwe bekostiging. Zij kunnen pas declareren als een behandeling is afgelopen, maar dat duurt gemiddeld acht maanden. Een aantal ggz-aanbieders kan vanwege administratieve problemen helemaal nog geen dbc’s declareren. Sommige instellingen moesten leningen afsluiten om salarissen te kunnen uitbetalen. GGZ Nederland heeft hard gelobbyd voor een oplossing van het liquiditeitsprobleem. Volgens de brancheorganisatie gaat het niet om voorschotten, maar om tussentijdse betalingen die in andere branches normaal zijn. “Iedere aannemer vraagt voor hij aan het werk gaat twintig of dertig procent van het totale bedrag”, zegt directeur Jos de Beer van GGZ Nederland.

Menzis en Achmea

Menzis en Achmea betaalden aanvankelijk ook niet vooruit, maar gingen eerder dit najaar overstag. “Sinds oktober bevoorschotten we voor honderd procent”, zegt Menzis-woordvoerder Michael Verheul. Bij Achmea moeten instellingen wel tonen dat ze financiële problemen hebben. Er hebben zich overigens maar vier instellingen gemeld, zegt woordvoerster Christine Rompa. Agis bevoorschot van meet af aan. “Wij willen duurzame relaties met zorgaanbieders en hebben al in 2007 besloten alle aanbieders te bevoorschotten”, zegt accountmanager ggz-zorginkoop Thijs Stoop.

De instellingen krijgen bovendien contanten omdat ze sneller een tegemoetkoming ontvangen voor het gat tussen dbc-tarieven en de oude bekostiging. Dat extra geld zouden ze aanvankelijk in stappen moeten aanvragen, maar ze kunnen het nu aan het eind van 2008 in een keer ontvangen, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit vorige week besloten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Manifest ggz roept verzekeraars op tot steun

Dbc’s bedreigen voortbestaan ggz-instelling

NZa heeft geen bezwaren tegen invoering dbc’s in ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.