Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Geen aparte lijst dure medicijnen

Behandelingen waarbij dure geneesmiddelen worden gebruikt, hoeven voorlopig niet op een aparte lijst bijgehouden te worden. Dat schrijft minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer.
Geen aparte lijst dure medicijnen

Schippers zal in 2013 geen koppeling maken tussen dbc-zorgproducten en een registratie van behandelingen met dure medicijnen, de zogenoemde patient registries. De vraag naar een aparte patiëntenregistratie van dure geneesmiddelen hangt samen met de vraag wie deze medicijnen moet betalen. Nu zijn alle medicijnen via de NZa-beleidsregels ‘voorlopig toegelaten’ en worden aanvullend vergoed aan de ziekenhuizen door de verzekeraars. In dit systeem kan het College voor zorgverzekeringen (CVZ) later bepalen of deze middelen hun voorlopige toelage verliezen. Dure middelen die hun toelage verliezen, moeten vanuit de dbc’s worden gefinancierd en worden niet betaald door de verzekeraar maar door het ziekenhuis.

Kamer

De Tweede Kamer wil dat het systeem van voorlopige toelage wordt vervangen door een systeem waarin bij voorbaat bekend is welke medicijnen te duur zijn. In een gesteunde motie van Pia Dijkstra (D66) verzocht de Kamer de regering om deze vorm van patiëntenregistraties vanaf 2013 als voorwaarde voor zorgcontractering op te nemen. Dit gaat niet gebeuren omdat volgens de minister de juridische en operationele haalbaarheid van een dergelijke koppeling vanaf 2013 op dit moment onduidelijk is en nader onderzocht moet worden.

Nefarma

De branchevereniging voor de farmaceutische industrie, Nefarma, is het eens met de beslissing van Schippers. Volgens beleidsadviseur Jan Oltvoort zouden deze patiëntregistraties leiden tot rechtsongelijkheid. “Er zijn ook andere dure onderdelen in de gezondheidszorg. Waarom zouden voor dure medicijnen registries moeten komen als er veel meer dure handelingen zijn? De door de Kamer voorgestelde aanpak zou bovendien leiden tot onverantwoord lange procedures, waardoor de patiënt onnodig lang verstoken blijft van nieuwe behandelingen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Minder diabetesmedicijnen bij allochtone patiënten

Onderzoek naar schade door nepmedicijnen

Specialisten boos vanwege schrappen vergoeding kankermedicijn

Medicijngebruik tijdens Ramadan onder de maat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Bij de invoering van de Beleidsregel 10 jaar geleden ging het mis. In de regel was een voorwaarde voor toelage opgenomen, namelijk een effectevaluatie. Hoe effectvol was het middel voor die bewuste patient in een bepaald ziektestadium. Geen ziekenhuis die evalueerde, de toelage werd moeiteloos uitgekeerd.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is ,wat wil de Client. Als de Client Merk-medicatie wil of andere medicijnen wil met dezelfde werking , dan moet je dat respecteren. De rekening volgt. In Vlaanderen ( ervaringsdeskundige ) heb ik meegemaakt tijdens mijn vakantie in Oostende, dat de medicijnen goedkoper zijn dan in NL. Ik heb vrienden meegemaakt , die gingen een week-endje naar Parijs om medicijnen in te kopen . en zij zaten daar bijna gratis in Parijs , want de med.kosten zijn in NL veel duurder.Politiek ; wat doet Brussel daar aan ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.