Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Geen nieuw orgaan voor kwaliteitsinstituut van de zorg

Minister Edith Schippers van VWS is niet van plan een nieuw instituut in het leven te roepen om het veelbesproken kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg in onder te brengen. De minister laat de taken van het beoogde kwaliteitsinstituut liever door bestaande overheidsorganen uitvoeren vanaf 2013.
Geen nieuw orgaan voor kwaliteitsinstituut van de zorg

Tijdens de tweede ronde van het begrotingsdebat van VWS gisterenavond verraste de minister met haar kijk op de komst van het nieuwe kwaliteitsinstituut. “Ik wil geen nieuw instituut, ik wil aanhaken bij bestaande organen en de medische sector zelf richtlijnen en indicatoren laten opstellen.” Of de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de taken van het instituut onder zich krijgt, liet de minister niet los. Eerder in het debat zei de minister dat “de NZa als marktmeester van de zorg er niet veel van gebakken heeft.”

Fusieverbod

Schippers toonde zich in het debat verder tegenstander van ‘mega-instellingen’ en verklaarde zich voorstander van een vorm van fusietoets of fusieverbod. Ook noemde ze zogenoemde ‘verticale’ fusies tussen verzekeraars en ziekenhuizen onwenselijk. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen haakte hier op in door te vragen of de minister ook tegen investeringen is van verzekeraars in zorginstellingen. Schippers verklaarde wel degelijk voorstander te zijn van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen die langetermijninvesteringen doen in zorginstellingen. Om deze investeringen mogelijk te maken moeten volgens haar eerst wel een groot aantal voorwaarden worden opgesteld, zodat instellingen niet ‘leeg getrokken’ kunnen worden door ‘cowboys’.

Vrije prijzen

De minister was ook duidelijk over de uitbreiding van het b-segment voor ziekenhuizen. Ze noemde het systeem nu ‘stuck in the middle’ en wil dus snel stappen maken met de uitbreiding van de vrije prijzen. De PvdA-fractie probeerde de minister nog te verleiden tot een pas op de plaats, maar volgens Schippers ‘monitoren we ons suf over het b-segment’ en zijn er geen nieuwe onderzoeken nodig voor verdere stappen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

Schippers: ‘Marktwerking misplaatste term in de zorg’

UMC’s voor plafond op b-segment

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

  1. Nog een paar van deze maatregelen en we hebben meer geld voor de befaamde ‘handen aan het bed’ en de overhead gaat werkelijk dalen. Tijd voor echte kwaliteit en niet alleen voor proceskwaliteit. Ik zie graag de administratieve last veroorzaakt door in zichzelf gekeerde instituties afnemen. Mw Schippers; prima standpunt.

  2. Lees alle reacties
  3. Ach ja,
    Wat kun je anders verwachten van een minister die zelf uit de praktijk komt en geen afstand kan nemen. Ben zelf slachtoffer van een medische fout die mij mijn leven, mijn carriere en het leven van mijn dierbaren heeft gemarginaliseerd.
    Mediche zelfregegulatie faalt.

  4. De Nederlandse ‘nepzorg’ is verver verwijderd van een Formule 1 kwaliteit. Zie sin-nl.org en iocob.nl. Wat mij betreft sleep ik u PERSOONLIJK voor het Europese Hof van de Rechten van de Mens inzake een FOUT MEDISCH DOSSIER/DIAGNOSEE opgesteld door 3 corrupte ‘artsen’ die in uw database verblijven. Mijn rechten zijn sinds 2003 !!! volledig geschonden in Nederland.

  5. Krachtige standpunten van een nieuwe minister. Dat belooft wat voor de toekomst. Voordat we weer nieuwe instituten het leven in roepen zou ik haar willen vragen om eerst een totaal overzicht te maken van de bestaande instituten, de doelen en de onderlingen overeenkomsten,verschillen en aanvullingen. Dat geeft inzicht voor VWS, het veld. En dus heden en de toekomst…

  6. De zelfregulatie van de medische sector faalt en alleen externe druk kan haar corrigeren, Legemaate 2007. Dit betekent ongeveer 20 doden en 20 invaliden per dag door medische fouten in ziekenhuizen in Nederland, cijfers goedgekeurd door de Europese Commissie 15 dec. 2008. Ook het rapport van de Rekenkamer 2009 concludeert dat de zelfregulatie van de medische sector faalt.
    Minister Schippers: neem Uw verantwoordelijkheid. Hef de Inspectie Gezondheidszorg, stel directe sancties op niet-naleven van richtlijnen op en stel niet-medici aan om te voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt, stel Ombudsman voor slachtoffers van medische fouten aan met directe bevoegdheden. Er is werk aan de winkel!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.