Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen uitbreiding vrije prijzen tot 2014

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen mogen hun winst in het vrije prijssegment misschien toch behouden, op voorwaarde dat dit b-segment pas in 2014 wordt uitgebreid. Dit zal de NZa op 1 november aan minister Klink voorstellen.

Hiermee zou het prijsplafond van de baan zijn dat de NZa over het b-segment dreigt te leggen. De ziekenhuizen zijn hier fel op tegen. Op 24 juni zei minister Ab Klink nog tegen de Tweede Kamer voornemens te zijn het b-segment in 2011 naar vijftig procent uit te breiden. Als hij het advies van de NZa overneemt, dan zal het aandeel van de zorg waarover ziekenhuizen vrij mogen onderhandelen tot 2014 beperkt blijven tot de huidige 34 procent.

Geen ‘risicodeken’

Waarnemend NZa-voorzitter Cathy van Beek maakte dit vorige week bekend tijdens het medisch specialisten congres in de Rode Hoed. Van Beek: “De NZa kan voorstellen het b-segment niet onder de ‘risicodeken’ te laten vallen, maar dan moet de eis om het b-segment uit te breiden, vervallen.” De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Roelf de Boer, zei met dit voorstel ‘goed te kunnen leven’. De Boer: “Als de risicodeken verdwijnt, zijn we dichter bij een oplossing. Al is het dan zo dat de groei even van het b-segment afgaat.”

Winst afgeroomd

Drie weken geleden lanceerde de NZa een nieuw bekostigingsmodel. Daarmee introduceert de NZa een extra segment: het gereguleerde segment. In dit segment is het volume vrij, maar is de prijs aan een maximum gebonden. Ook de opbrengsten in het b-segment, waarin zowel prijs als volume op dit moment vrij zijn, worden in het nieuwe model afgeroomd tot een nog nader vast te stellen maximum. Het model moet op 1 januari 2011 ingaan, voor de duur van drie jaar.

Omvallende ziekenhuizen

Net als de ziekenhuizen wil de NZa naar een systeem van prestatiebekostiging, maar de NZa vindt dat er een tijdelijk overgangsmodel nodig is om de risico’s voor de ziekenhuizen te beperken. Tegelijkertijd met de overheveling van dbc’s van het vaste- naar het vrije prijssegment, is ook een omvangrijke operatie gaande om het totale aantal dbc’s terug te brengen van dertigduizend naar drieduizend (project DOT). Wat precies de invloed zal zijn van de vorming van deze nieuwe ‘zorgproducten’op de ziekenhuisbudgetten is hoogst onzeker. De NZa schat in dat dit een variatie van plus of min vijf procent op de ziekenhuisomzet zou betekenen. Dat zou op dit moment tot gevolg hebben dat tien ziekenhuizen zouden omvallen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

NZa wil marktwerking beperken met prijsplafond

NZa tegen prijsplafond en uitbreiding b-segment

Klink: uitbreiding b-segment pas in 2011

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.