Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geestelijke toestand bedreigt economie

MAARSSEN - De Nederlandse kenniseconomie pleegt roofbouw op haar belangrijkste grondstof: de geestelijke gezondheid van werknemers. Dat concludeert de Commissie van Overleg Sectorraden (COS) in het rapport Mental Capital (Mentaal Kapitaal).

Volgens het onafhankelijke adviesorgaan is het economische beleid in Nederland te eenzijdig gericht op groei. Die groei heeft een kostbare keerzijde: stress en geestelijke gezondheidsproblemen bij werknemers. Stress en werkdruk zijn nu al goed voor bijna een derde van het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Geestelijke problemen

Ongeveer 30 procent van alle zorgkosten is direct of indirect het gevolg van geestelijke problemen. De kosten van geestelijke gezondheidsproblemen bedragen in Nederland volgens de World Health Organization (WHO) naar schatting vier procent van het bruto nationaal product (bnp). Worden de indirecte kosten, zoals productiviteitsverlies, daarbij opgeteld, dan liggen de kosten nog veel hoger.

Investeren in preventie

De overheid moet daarom meer investeren in preventie en behandeling. Jaarlijks zijn daarmee miljarden euro’s te verdienen. Volgens de COS Uit betekent iedere euro voor behandeling een besparing van 20 tot 30 euro op latere kosten. Preventie levert nog meer op. Toch ontvangt volgens de WHO 45 tot 70 procent van de mensen met geestelijke gezondheidsproblemen geen behandeling.

P&O-beleid onvoldoende aandacht

Bedrijven besteden in hun P&O-beleid onvoldoende aandacht aan het voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen. Onverstandig, vindt de COS, want de geestelijke veerkracht van werknemers is een van de belangrijkste succesfactoren van een organisatie. Een volgende regering moet daarom niet alleen investeren in onderwijs en innovatie, maar vooral in “mentale duurzaamheid”. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Het voordeel van bedrijfsmatigheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.