Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gehandicaptenzorg luidt noodklok over inkoopbeleid

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vreest dat het banenverlies tussen 2013 en 2017 in de sector zal oplopen tot 29.000 banen. Aanbieders uit Groningen, Drenthe en Friesland richten zich in een brief tot staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om met oplossingen te komen voor met name gehandicapte kinderen die in de knel kunnen komen.
Gehandicaptenzorg luidt noodklok over inkoopbeleid
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

Problemen ontstaan volgens de VGN omdat zorgkantoren en gemeenten harder bezuinigen dan in het landelijke beleid is afgesproken. Deze stelling wordt gestaafd door het arbeidsmarktonderzoek dat SEO Economisch Onderzoek in augustus 2014 heeft uitgevoerd. Hieruit blijkt dat in het meest positieve geval 15.000 banen verloren gaan in de sector. In het meest negatieve scenario gaat het om een banenverlies van 29.000. Welk scenario werkelijkheid wordt hangt af van het inkoopbeleid van vooral gemeenten, die duidelijk geen rekening houden met de arbeidsmarkteffecten van hun beleid.

Continuïteit van zorg

De VGN schrijft: ‘Wanneer er geen maatregelen worden genomen, vrezen wij dat de kwaliteit van zorg op meerdere manieren onder druk komt te staan. Oudere werknemers stromen de komende jaren uit en minder jongeren zullen bij dit arbeidsmarktperspectief kiezen voor een baan in de gehandicaptenzorg. De continuïteit van professionaliteit in de gehandicaptenzorg komt hiermee in gevaar.’

Kwetsbare jongeren

Volgens het Noordelijk Platform Gehandicaptenzorg is de meest kwetsbare doelgroep die geraakt kan worden door de bezuinigingen een groep van 3700 kinderen met een zware verstandelijke beperking met minimaal acht dagdelen behandeling in groepsverband. Volgens het verbond van aanbieders uit Groningen, Drenthe en Friesland is nog steeds geen overgangsrecht gemaakt in de nieuwe Wet langdurige zorg. Overgangsrecht is een indicatie die tot 2016 loopt. De aanbieders vragen hierom omdat ze vrezen dat deze jongeren tussen wal en schip komen te vallen. Zonder vaststaand overgangsrecht zijn ze immers ‘overgeleverd’ aan het inkoopbeleid van zorgkantoren en gemeenten. ‘We dringen er dan ook sterk op aan dat u juist deze groep kinderen alsnog van het verzekerde recht op zorg laat profiteren door de Wlz vanaf 1 januari 2015 op hen van toepassing te verklaren.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.